Fostul ministru francez de finante Dominique Strauss-Kahn a fost confirmat ca nou sef al Fondului Monetar International (FMI), continuand o traditie veche de 60 de ani in conformitate cu care institutia internationala este condusa de un european, scrie Reuters, potrivit NewsIn.

Decizia boardului FMI alcatuit din 24 de tari membre a fost luata in doua etape, care au inclus un sondaj secret, urmat de un vot formal.

Strauss- Kahn isi va incepe mandatul pe cinci ani la data de 1 noiembrie si va fi succesorul lui Rodrigo Rato, care a demisionat in iulie si care se va retrage dupa reuniunea de toamna a FMI de la jumatatea lunii octombrie.

"Tocmai am fost ales de boardul executiv al Fondului Monetar International ca succesor al lui Rodrigo Rato in functia de director general", a spus Strauss-Kahn si a adaugat ca "aceasta este pentru mine o bucurie, o onoare si o responsabilitate".

Insitutia internationala a fost condusa de un european de la infiintarea ei in 1945 dupa al doilea razboi mondial. Legitimitatea FMI a fost pusa sub semnul intrebarii de catre puterile economice emergente, care vor sa aiba un cuvant mai greu de spus in luarea deciziilor din cadrul institutiei.

Strauss-Kahn a sustinut continuarea reformelor care ar trebui sa restabileasca legitimitatea si relevanta acestei institutii.

"Sunt hotarat sa continui fara intarziere reformele de care este nevoie pentru ca FMI sa serveasca stabilitatii financiare a comunitatii internationale, protejand in acelasi timp cresterea economica si piata muncii", a mai spus Strauss-Kahn, citat de Reuters.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si