Procesul intentat de Nigeria impotriva companiei farmaceutice Pfizer se va relua marti, iar compania americana sustine ca a raspuns unei solicitari de ajutor ca sa salveze viata copiilor din Africa in timpul unei epidemii de meningita, consemneaza duminica Reuters, citat de NewsIn.

Autoritatile din Nigeria sustin ca Pfizer a dezamagit pacientii si a cauzat moartea a 11 copii in 1996, cand a facut teste clinice pentru un medicament nou. Nigeria si statul Kano, din nordul tarii, au dat in judecata compania farmaceutica si cer daune in valoare de 8,5 miliarde dolari.

O epidemie de meningita a omorat mai mult de 12.000 de copii in decurs de sase luni langa Kano, o metropola predominant musulmana, care are o istorie de conflicte cu vestul. Meningita este o infectie a sistemului nervos care poate provoca moartea in decurs de cateva ore daca nu este tratata.

Directorul general al subsidiarei Pfizer din Africa de Vest, Ngozi Edozien, a spus ca firma a adus medicamentul experimental Trovan in Nigeria, ca raspuns la o solicitare internationala de ajutor.
"Au existat motive serioase pentru luarea in considerare a medicamentului Trovan, deoarece fusese eficient in cazul meningitei si era un tratament de cinci zile, asa ca intr-o situatie de epidemie parea solutia perfecta", a declarat Edozien pentru Reuters.

In testarea medicamentului au fost implicati 200 de copii, dintre care jumatate au primit Trovan, iar cealalta jumatate un tratament pentru meningita a carui eficienta fusese deja demonstrata.

Nigeria sustine ca Pfizer este raspunzatoare pentru moartea a 11 copii si pentru problemele permanente de sanatate ale multora dintre ceilalti. Pfizer nu ar fi reusit sa obtina toate aprobarile necesare pentru teste si nici consimtamantul adecvat din partea pacientilor, spun oficialii nigerieni.
Compania farmaceutica Pfizer a respins toate acuzatiile si sustine ca medicamentul Trovan a salvat vieti, iar victimele au fost afectate de meningita, nu de medicament.

Cazul a fost judecat intai in Statele Unite ale Americii, dar a fost respins in 2005 de catre un judecator care a spus ca trebuie judecat in Nigeria.

Compania Pfizer va fi marti inculpata in fata a doua tribunale pentru acuzatii civile si penale formulate de guvernul statului Kano si de autoritatile federale nigeriene.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Harta industriei auto din Africa: doar 26 de branduri fabricate local