SUA ramane liderul mondial al vanzarilor de armament

Statele Unite au ocupat anul trecut primul loc in comertul mondial cu armament, detinand 42% din piata,razboiale din Afganistan si cel din Irak fiind sustinute prin achizitia de armament din tarile vecine, indica un raport al Congresului american ce va fi publicat luni, informeaza AFP, citat de NewsIn.

Comertul mondial cu armament a scazut cu 13%, in detrimentul unor state precum Franta, precizeaza serviciul de ancheta din Congres in raportul sau anual asupra vanzarilor de arme la nivel global.

In 2006 SUA au vandut arme in valoare de 16,9 miliarde de dolari, contabilizand 41,9% din piata mondiala, se arata in raport. Cifra de vanzari a crescut cu 3,4 miliarde de dolari, in comparatie cu 2005, afirma AFP.

Vanzarile de armament ale Rusiei au crescut in aceeasi perioada cu 1,2 miliarde de dolari. Statul rus figura in 2006 ca numarul doi mondial, cu un total de 8,7 miliarde de dolari, adica 21,6% din piata mondiala, se arata in raport.

Marea Britanie ocupa locul trei, insa vanzarile de armament nu au crescut decat cu 200 de milioane de dolari fata de 2005, iar totalul contractelor semnate nu a depasit suma de 3,1 miliarde de dolari.

Pentru 2006, vanzarile de armament la nivel global s-au ridicat la 40,3 miliarde de dolari in comparatie cu cele 46,3 miliarde inregistrate in 2005, reprezentand o scadere de 13%, subliniaza raportul.

Statele cele mai afectate au fost Franta, Marea Britanie, Germania si Italia, ale caror vanzari de armament catre statele in curs de dezvoltare au scazut cu aproximativ 50%, pana la 5,5 miliarde dolari in 2006, fata de cele 10,9 miliarde dolari inregistrate in 2005, conform AFP.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri