Cehia a anuntat ca va amana adoptarea monedei euro

Cehia amana aderarea la zona euro in ciuda faptului ca indeplineste criteriile de convergenta impuse de Uniunea Europeana, a declarat prim-ministrul ceh Mirek Topolanek intr-un interviu dat publicitatii ieri.

"Pana la urma nu se reduce totul la indeplinirea formala a criteriilor de convergenta. Nimeni nu subliniaza de fapt ca este vorba de o convergenta reala, actuala", a declarat prim-ministrul pentru saptamanalul de afaceri Euro.

"Adoptarea monedei euro va fi o mare aventura fara reformarea sistemului de pensii si a sistemului de sanatate", a declarat Topolanek.

Guvernul ceh si Banca Centrala au refuzat sa stabileasca o data exacta pentru adoptarea euro. Oficialitatile au vorbit totusi despre posibilitatea ca Cehia sa se alature zonei euro in 2012, daca economia o va permite, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Pozitia Cehiei difera fata de cea a Slovaciei care spera sa adopte euro in 2009.

Topolanek a mai declarat ca tara sa ar trebui sa profite de avantajul pe care il ofera acum stabilitatea monedei nationale, avantaj ce va permite economiei sa ajunga din urma statele prospere ale Uniunii Europene, in special in ce priveste nivelul salariilor, preturilor si productivitatii.

Cunoscut pentru pozitia sa mai putin entuziasta fata de adoptarea monedei unice europene, Topolanek a mai subliniat si importanta adaptarii comunitatii oamenilor de afaceri din tara la economiile competitive din zona euro, precum cea a Germaniei, inainte ca Cehia sa adere la o politica monetara autonoma.

Acesta a mai adaugat ca este constient totusi de riscul pe care il presupune o adoptare tarzie a monedei euro, lucru ce ar transforma Cehia in singura tara central-europeana din afara zonei euro.

Pentru a reduce deficitul fiscal de la 3,9% la 3% din PIB (limita impusa in zona euro), guvernul Topolanek a adoptat o serie de legi ce urmaresc reducerea cheltuielilor si taxelor in 2008. In prezent, Cehia indeplineste toate criteriile de aderare la zona euro.

In ce priveste stabilitatea coroanei cehe, aceasta va putea fi testata odata ce statul va intra in mecanismul de pre-aderare la zona euro ERM-2.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri