Toti cei 66 de economisti care au participat la un sondaj Reuters au estimat ca BCE va pastra dobanda sa cheie la acelasi nivel, ca urmare a nervozitatii investitorilor si a dovezilor ca turbulentele de pe pietele financiare afecteaza negativ cresterea economica.

Moneda unica europeana s-a apreciat pana la cotatii istorice record atat fata de dolar, cat si de un cos de valute principale. Aprecierea euro a creat pesimism pentru perspectivele de crestere economica, dar a contribuit la supravegherea cresterii costurilor titeiului, denominat in dolari.

Investitorii asteapta conferinta de presa a presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care va avea loc la Viena, unde s-a desfasurat una dintre cele doua sedinte de politica monetara pe care institutia cu sediul la Frankfurt le organizeaza anual in alt amplasament.

Economistii spera sa afle mai multe despre opinia BCE in chestiunea problemelor din sectorul american al creditelor ipotecare si a influentei acestora asupra economiei europene si a pietelor financiare si despre posibila intensificare a riscurilor legate de incetinirea cresterii economice.

Citeste si:

Indicatorii publicati anterior au aratat ca turbulentele de pe pietele financiare au afectat atat activitatea economica, cat si increderea. Cresterea din sectorul serviciilor si din cel al productiei industriale s-a temperat in septembrie pana la nivelul minim al ultimilor doi ani, iar optimismul macroeconomic a atins cel mai slab nivel din mai mult de un an.

In acelasi timp insa, inflatia s-a accelerat in septembrie peste plafonul de 2% tintit de BCE, iar analistii estimeaza ca presiunile inflationiste se vor accentua si mai mult in urmatoarele luni, ca urmare a scumpirii alimentelor si a titeiului. Cotatia titeiului a urcat la niveluri record de peste 80 dolari/baril.

Banca Centrala Europeana a mentinut totodata rata imprumuturilor marginale si rata pentru facilitatea de depozit, la 5% si, respectiv 3%.