Trichet a mai spus ca riscurile la adresa preturilor raman, insa, accentuate, iar banca centrala este pregatita sa le echilibreze. Banca Centrala Europeana a mentinut mai devreme dobanda sa de politica monetara la nivelul de 4%.

"Declaratiile lui Trichet sunt echilibrate, dar jucatorii din piete sunt foarte atenti la faptul ca seful BCE a spus ca riscurile pentru cresterea economica sunt moderate", a spus un analist pentru piete de la Ruesch International din Washington, Omer Esiner. "Aceasta declaratie este o schimbare majora a tonului sefului BCE cu privire la economie. Cred ca putem presupune fara sa gresim ca pana in prezent ratele BCE ar fi putut atinge un maxim", a adaugat Esiner.

Moneda unica europeana a coborat pana la cotatia de 1,4070 dolari/euro, de la nivelul de 1,4110 dolari/euro la care se situa inainte de declaratiile presedintelui Bancii Centrale Europene. Euro a recuperat usor pana la cotatia de 1,4085 dolari/euro si a stagnat in timpul sedintei de tranzactionare.

Fata de yen, euro s-a depreciat pana la cotatia de 164,15 yeni/euro, de la cea de 164,50 yeni/euro, in scadere cu 0,2% fata de cotatia atinsa la inchiderea sedintei de tranzactionare de miercuri.