Grupul petrolier si de gaze naturale austriac OMV este gata sa "astepte doi ani daca este necesar", ca sa ne asiguram de reusita ofertei de achizitie a companiei MOL, respinsa de Ungaria, a spus marti seful firmei, Wolfgang Ruttenstorfer, intr-un interviu acordat ziarului Les Echos
"Mingea este in campul ungurilor. Noi avem rabdare. Daca va trebui sa mai asteptam inca doi ani, o vom face", a spus presedintele director general al OMV, a carei oferta in valoare de 14 miliarde euro, pentru preluarea grupului MOL a fost considerata "ostila" de catre compania ungara.

Guvernul de la Budapesta a sustinut aceasta pozitie, considerand oferta ca "tentativa a unui stat strain de preluare a controlului unei intreprinderi strategice". Parlamentul ungar a votat luni o lege prin care protejeaza compania nationala de petrol si de gaze naturale si care ar urma sa intre in vigoare la data de 1 ianuarie 2008, potrivit NewsIn.

"Reactia celor de la MOL a fost surprinzatoare. Anul trecut, am studiat cu conducerea companiei ideea de a ne uni fortele in anumite domenii, iar acest lucru nu a creat niciun fel de problema", a mai spus presedintele director general al OMV.

Ruttenstorfer a adaugat insa ca oferta sa a fost acceptata de catre jucatorii de pe pietele financiare, iar oficialii de la Bruxelles au solicitat Ungariei "sa respecte legislatia europeana".

Seful OMV a incercat de altfel sa ii calmeze pe reprezentantii MOL, asigurandu-i ca grupul OMV nu are intentia de a renunta la active majore ale companiei, cum sunt rafinariile.

"Nu va fi cazul sa se intample asa ceva. Oficialii de la Bruxelles vor lua decizia finala, dar o fuziune nu ar trebui sa ne oblige sa vindem decat cateva pompe de benzina, in niciun caz o intreaga rafinarie", a insistat seful companiei din Europa Centrala.

Ruttenstorfer a indicat si ca reprezentantii OMV au promis ca in consiliul de administratie al companiei sa fie alesi unguri si ca este gata sa transfere la Budapesta centrul pentru activitatile de rafinare ale entitatii rezultate prin fuziune.

OMV, care a facut o oferta in valoare de 128 euro/actiune, cu aproximativ 20 de euro peste valoarea de pe piata in momentul lansarii ofertei, detine deja un pachet de 20% dintre actiunile grupului MOL.

Prin urmare, intrarea pe piata a unui concurent ar fi dificila, a mai estimat seful OMV, in interviul acordat publicatiei franceze.









Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri