Dolarul s-a depreciat deoarece investitorii sunt ingrijorati ca Federal Reserve ar mai putea sa scada inca o data dobanda sa cheie anul acesta, ca sa impiedice raspandirea la nivelul intregii economii a problemelor din sectorul imobiliar, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Desi stenograma publicata pentru reuniunea de politica monetara din septembrie a sistemului american de banci centrale, cand Federal Reserve a scazut dobanda cheie cu 0,5%, a aratat ca e putin probabil ca luna aceasta sa scada iar dobanda cheie, investitorii se tem ca semnalele privitoare la incetinirea cresterii economice a SUA ar putea forta mana Federal Reserve pana la sfarsitul anului.

Aceste elemente au impus presiuni asupra dolarului in timpul ultimelor sedinte de tranzactionare, iar moneda americana nu a reusit sa castige fata de euro de pe urma statisticilor solide publicate la sfarsitul saptamanii trecute pentru piata americana a muncii si a cresterii randamentului titlurilor Trezoreriei americane.

"Dolarul se misca intr-un mediu negativ", a spus un strateg pentru piete valutare de la compania RBC Capital Markets din Toronoto, David Watt. "Oamenii urmaresc economia americana si au inca indoieli. Este evident ca bancherii centrali americani sunt in expectativa si, daca vom asista la o extindere a problemelor din sectorul imobiliar, Federal Reserve va fi gata sa reduca dobanda de politica monetara", a adaugat Watt.

Opinia a fost sustinuta si de presedintele Federal Reserve din San Francisco, Janet Yellen, care a spus marti seara ca nesiguranta legata de economia americana ii tine pe reprezentantii institutiei pregatiti sa actioneze.

Yellen a mai spus ca decizia luata de Federal Rezerve, de a reduce rata dobanzii de politica monetara la 4,75%, a ajutat la limitarea riscurilor, insa considera ca este prea devreme pentru a considera ca Statele Unite au "parat lovitura".

Efectul franarii din sectorul ipotecar a inceput sa se faca simtit in cresterea economica, iar criza creditelor, declansata de pierderile inregistrate din obligatiunile sustinute prin imprumuturi ipotecare cu grad mare de risc, au inrautatit si mai mult situatia.

La inceputul sedintei de miercuri din New York, euro s-a apreciat cu 0,4% in fata dolarului, pana la 1,4160 dolari/euro, aproape de valoarea record de 1,4281 dolari/euro, atinsa saptamana trecuta. Lira sterlina s-a intarit cu 0,3%, pana la 2,0420 dolari/lira sterlina, sustinuta de declaratia guvernatorului Bank of England, Mervyn King, care a spus ca va supraveghea indeaproape inflatia, marind posibilitatea unei noi reduceri a ratei dobanzii, in noiembrie.

Dolarul s-a intarit cu 0,1% fata de yen, pana la 117,30 yeni/dolar, in timp ce moneda europeana a atins nivelul maxim din ultimele doua luni si jumatate fata de yen, depasind 166 yeni/euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri