Pretul titeiului a atins luni un nou nivel record de 84,22 dolari/baril, valoare sustinuta de tensiunile dintre Turcia si Irak, de ingrijorarile legate de rezervele pentru sezonul de iarna si deprecierea dolarului american, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Preturile au crescut saptamana trecuta patru zile la rand, inregistrand vineri un nou record, dupa ce Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a declarat ca se va muta din nordul Irakului inapoi in Turcia, amenintand guvernul de la Ankara.

Pretul titeiului Brent, tranzactionat pe piata londoneza a scazut la 80,38 dolari/baril.

In ultimele luni, pretul petrolului a ramas la o valoare de peste 80 de dolari, dupa ce a crescut de la sub 70 de dolari la jumatatea lunii august, sporire alimentata de ingrijorarile privind rezervele pentru sezonul de iarna si depreceirea record a dolarului american, fapt ce i-a determinat pe speculantii la bursa sa cumpere petrol ca valoarea mobiliara cu grad ridicat de risc.

Dolarul a reusi intre timp sa castige teren in fata monedei europene si a yenului japonez insa unii analisti afirma ca moneda americana ramane inca principalul factor de influenta asupra preturilor la petrol, in ciuda revitalizarii riscurilor geopolitice intr-o regiune ce produce o treime din titeiul folosit la nivel global.

Guvernul turc a cerut in aceasta saptamana un vot in Parlament pentru a aproba o ampla operatiune militara indreptata impotriva rebelilor kurzi ce folosesc nordul Irakului drept baza pentru atacurile din Turcia.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a cerut duminica o amanare a operatiunii.

Exporturile de petrol din nordul Irakului ce traverseaza Turcia pentru a ajunge in Mare Mediterana au fost aproape inexistente incepand cu anul 2003, din cauza sabotajelor, insa recent comertul a revenit la un nivel regulat.

Acordul OPEC de la jumatatea lunii septembrie privind sporirea productiei cu 500.000 barili pe zi si semnele ce evidentiaza scaderea cererii nu au putut stopa crestrea preturilor la petrol, speculantii la bursa mizand pe castigurile dinaintea cererii pentru sezonul de iarna.

Secretarul american pe energie Sam Bodman a declarat saptamana trecuta ca deocamdata nu este clar daca piata are nevoie de mai mult titei din partea OPEC.

Conform Agentiei Internationale de Energie (AIE), cererea pentru petrol in trimestrul al patrulea va creste mai incet decat se astepta din cauza preturilor ridicate si a dezvoltarii economice slabe.

Declaratia OPEC cu privire la cererea de petrol este asteptata in cursul zilei de luni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Un sit arheologic de o imensă valoare a fost distrus în Australia
Setari Cookie-uri