Grupurile franceze GDF si Suez vor sa investesca, dupa fuziune, 10 miliarde euro pe an atat in Franta cat si in strainatate in intervalul 2008-2010 , potrivit unui comunicat comun publicat luni, relateza AFP, citat de NewsIn.

Suez si GDF au anuntat pe 3 septembrie un nou proiect de fuziune, dupa un an si jumatate de negocieri, pentru a forma un nou grup energetic de talie mondiala.

Cele doua grupuri, care doresc sa fuzioneze in decursul primului semestru al anului viitor, mizeaza pe o crestere a castigurilor inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 10% in 2008, pentru a atinge nivelul de 17 miliarde pe an in 2010.

Noul grup energetic GDF Suez se asteapta "sa-si intareasca pozitia de lider pe pietele interne din Franta si Benelux", iar Europa va constitui zona prioritara a dezvoltarii, se mai precizeaza in comunicat.

Suez si GDF planuiesc investitii intre 4 si 4,5 miliarde euro pe an pe plan extern in perioada 2008-2010 si doresc sa pastreze "pozitii forte in sectorul energetic" in Belgia, Olanda si Luxemburg, dorind de asemenea sa-si dezvolte pozitia pe plan extern intr-o "maniera sustinuta".

GDF Suez intentioneaza sa isi majoreze si capacitatea de depozitare in Europe (Franta, Germania, Marea Britanie si Romania) cu peste 35% pana in 2013. In plus, noul gigant energetic mizeaza pe majorarea cu 15% a capacitatii retelei proprii de distributie.

GDF Suez va fi al patrulea grup energetic pe plan mondial din punct de vedere al valorii bursiere. Acest acord a fost finalizat dupa 18 luni de la anuntul initial al proiectului, necesitand interventia directa a presedintelui francez, Nicolas Sarkozy in procesul de negocieri.

Acordul semnat este diferit fata de cel anuntat in februarie 2006 de catre guvernul primului ministru de atunci, Dominique deVillepin, care incerca sa protejeze grupul Suez de o eventuala preluare de catre compania italiana Eni.

Proiectul de fuziune a fost renegociat de multe ori, reflectand importanta sa miza pe plan politic, social si economic. Cele doua grupuri au precizat ca se asteapta la "sinergii operationale de aproximativ un miliard de euro in 2013".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
RECORD: În Wuhan au fost efectuate 6,5 milioane de teste în 9 zile
Setari Cookie-uri