Numarul plangerilor impotriva companiilor americane este din ce in ce mai scazut, potrivit unui studiu realizat de casa de avocatura Fulbright & Jaworski, in care se mai arata ca firmele urmarite penal trebuie sa faca fata unor proceduri mai dure.

Mai multi indicatori confirma aceasta tendinta, potrivit cabinetului de avocatura Fulbright & Jaworski care a realizat studiul pe aproape 250 de companii, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Un numar de 17% dintre firmele chestionate au spus ca nu au facut obiectul niciunei urmariri penale in decursul anului trecut, fata de 11% dintre companii in 2005.

Grupurile care au decis sa depuna plangere sunt de asemenea, mai putin numeroase, procentul acestora scazand de la un an la altul de la 70% la 65%.

Aproximativ 22% dintre companiile analizate se asteapta la plangeri penale impotriva lor in urmatoarele 12 luni, fata 33% dintre firmele care anticipau urmariri penale in anul 2005.

Printre procedurile judiciare al caror numar a scazut se regasesc reclamatiile de faliment ale actionarilor si acuzatiile de trafic cu informatii privilegiate legate de sectorul bursier, precum si urmaririle penale legate de criza dotcom.

Sunt de asemenea in scadere, atat in Statele Unite cat si in strainatate, numarul de proceduri declansate de autoritatile de reglementare.

In schimb, anumite tipuri de plangeri, de tipul falsificarii brevetelor de firme concurente in domeniul high-tech sau farmaceutic, plangeri legate de produse defecte, in special cele de larg consum si plangeri ce au la baza efecte colaterale neprevazute in domeniul asigurarilor si serviciilor financiare, au aratat o puternica crestere.

Cresterea numarului urmaririlor penale se manifesta si in cazul grupurilor energetice, cu precadere in probleme legate de poluare accidentala.

Companiile care fac obiectul obiectul urmaririlor vor trebui sa suporte in paralel un numar mai mare de proceduri.

Astfel, daca o treime din companiile americane au cel putin 25 de plangeri penale impotriva lor, un numar de 18% dintre companii vor primi mai mult de 100 de plangeri in fata tribunalului.

Este cazul si grupului farmaceutic Merck, care a facut obiectul a peste 11.000 de plangeri atat individuale cat si colective, in problema riscului de accident cardiac asociat consumului antiinflamatorului Vioxx.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
SUA, Franta si Iordania vor sa-si evacueze cetatenii din Wuhan