Economiile din Europa de Est au rezistat pana in prezent crizei mondiale a creditelor, insa devin extrem de vulnerabile si autoritatile trebuie sa inaspreasca politica monetara pentru a evita o supraincalzire, a anuntat miercuri Fondul Monetar International (FMI), relateaza Reuters.

In cadrul summitului Reuters pentru investitii in Europa Centrala si de Est, reprezentantul regional al FMI, Christoph Rosenberg, a spus ca estimeaza o usoara incetinire a ritmului economic in statele estice ale Uniunii Europene (UE).

"Aceste state s-au descurcat foarte bine, pana recent, in conditiile turbulentelor pietei, insa nu consideram ca au gestionat corect politicile monetare, iar unele chiar au agravat situatia", a mai spus acesta.

Raportul FMI a anuntat revizuirea si reducerea estimarilor legate de cresterea economica in 2008 a tuturor statelor UE din estul Europei, cu exceptia Lituaniei, pentru care FMI a mentinut previziunile.
Raportul FMI arata ca statele baltice vor inregistra in 2008 o crestere economica de 6,3%, in scadere cu 0,2% fata de estimarea precedenta, in timp ce previziunile pentru statele din centrul Europei au scazut tot cu 0,2%, pana la 4,9%.

Statele membre UE din sud-estul Europei vor inregistra anul urmator o crestere economica de 5,7%, cu 0,8% mai putin decat indica raportul FMI din iulie.

"Cifrele sunt bune, insa regiunea este vulnerabila. In general, credem ca in 2008 se va inregistra o incetinire a ritmului economic. Evenimentele recente au subliniat acest risc", a aratat Rosenberg.
El a mai spus ca, din moment ce statele din regiune isi stabilesc bugetul pentru anul 2008 in saptamanile ce urmeaza, au ocazia sa creeze conditii pozitive pe termen lung si sa usureze presiunile economice.

"Un lucru este foarte clar: Politicile monetare trebuie sa fie mai putin pro-ciclice si acest lucru este valabil in special pentru statele care au rate de schimb fixe si nu dispun de alte instrumente economice viabile", a mai spus Rosenberg.

Rosenberg a mai spus ca statele din estul Europei se concentreaza prea mult asupra indeplinirii criteriilor de la Maastricht, de aderare la zona euro. "Consideram ca intreaga dezbatere legata de aderarea la zona euro se concentreaza asupra indeplinirii criteriilor Maastricht si mai putin asupra masurilor ce se pot lua pentru ca aceste economii sa faca fata dupa intrarea in zona euro", a adaugat el.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romanii care au modernizat plapuma din lana si au scos-o la export
Setari Cookie-uri