Pretul petrolului si-a continuat tendinta ascendenta si a atins 89 dolari/baril, in contextul in care investitorii se tem de o posibila interventie militara turca in nordul Irakului si de o eventuala criza a stocurilor in aceasta iarna, relateaza Reuters.

Scumpirea, sustinuta si de un aflux de investitii, a dus preturile aproape de valoarea maxima ajustata la inflatie, de 90,46 dolari/baril, atinsa in 1980. Autoritatile americane se tem ca aceasta situatie va afecta economia, care se confrunta deja cu tulburari in urma crizei creditelor.

Titeiul american s-a scumpit, miercuri, pentru a saptea zi consecutiv, castigand peste un dolar, pana la 89 dolari/baril, inainte de a inregistra o scadere usoara, pana la 88,22 dolari/baril si marcand un castig de 61 centi. Pretul titeiului Brent, tranzactionat pe piata londoneza a crescut cu 25 de centi, pana la 83,80 dolari/baril.

"Cresterea brusca a pretului este rezultatul unei perioade indelungate de tensiune a pietelor petroliere si cum conditiile raman favorabile, odata cu venirea iernii, raman posibile si alte scumpiri", arata un raport Barclays Capital.

Miercuri, parlamentul turc va permite, foarte probabil, trupelor sale sa lanseze un atac asupra teritoriului irakian, in ciuda presiunilor internationale de a nu aproba atacul.

Tensiunile scad posibilitatea unei reveniri a exporturilor de petrol din Irak spre Turcia, care sunt neinsemnate din 2003, insa analistii considera ca cel mai mare risc este tulburarea regiunii Orientului Mijlociu, care asigura o treime din petrolul mondial.

Impactul tensiunilor geopolitice a fost amplificat de ingrijorarea ca majorarea productiei de catre Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), cu 500.000 barili/zi, ar putea fi insuficienta pentru a acoperi cererea pe timp de iarna.

Arabia Saudita, cel mai mare producator din cadrul OPEC, a decis sa majoreze productia pana la aproape 9 milioane barili/zi in luna noiembrie, in acord cu OPEC.

Administratia pentru Informatii Energetice (EIA) din SUA a comunicat marti ca piata are nevoie de mai mult petrol din partea OPEC.

OPEC a pus scumpirea excesiva a petrolului pe seama tranzactiilor speculative.
"Pretul petrolului ar putea ramane la valori foarte ridicate in absenta unei schimbari a politicii OPEC sau a unei incetiniri a ritmului economic la nivel mondial", a transmis, miercuri, Fondul Monetar International (FMI).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri