Rezultatele financiare slabe afisate de bancile americane in ultimele doua saptamani arata ca problemele sectorului creditelor, limitate momentan la creditele ipotecare cu grad ridicat de risc, se extind si in directia creditelor de larg consum, afectand pietele, scrie Financial Times.

Bancile americane si-au majorat rezervele pentru a acoperi eventualele pierderi cu cel putin sase miliarde de dolari in al doilea trimestru din 2007, indicand faptul ca inaltii responsabili bancari sunt de parere ca numarul consumatorilor care nu isi vor putea achita creditele este in crestere.

"Ce a inceput ca doar o problema a sectorului creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc s-a extins considerabil in spatiul creditelor ipotecare, iar problemele se agraveaza intr-un ritm mai rapid decat ne astaptam", a declarat un analist al Deutsche Bank, Michael Mayo, citat de Financial Times.

"In plus, se observa cresterea problemelor in sectorul creditelor pentru automobile, care ar putea sau nu sa fie o tendinta de sezon, insa bancile au emis semnale ca starea sectorului creditelor de larg consum este mai slaba decat se estima", a adaugat acesta.

Dick Bove, analist al grupului Punk Ziegel, a declarat ca nivelul castigurilor raportate de banci arata ca "exista probleme legate de imprumuturile de larg consum, ce se extind peste criza imobiliara deja cunoscuta. Sectorul creditelor pentru automobile reprezinta o noua sursa de ingrijorare".

Wachovia, a patra banca americana din punct de vedere al activelor, a majorat aproape de doua ori rezervele menite a acoperi pierderile cauzate de neplata creditelor fata de al doilea trimestru al 2007, pana la 408 milioane dolari.

Imprumuturile problematice cu potential de transformare in pierderi au crescut de peste doua ori. Problemele de acest tip devin din ce in ce mai vizibile in intreg sectorul bancar american.

Grupul KeyCorp din Cleveland, a afisat active neperformante in crestere cu 241 milioane dolari fata de 2006 iar rezervele menite a acoperi eventualele pierderi s-au dublat.

In Dallas, grupul Comerica a triplat nivelul acestor rezerve, pana la 45 milioane dolari.

Pierderile nete din credite au crescut la Wells Fargo de la 663 milioane dolari in 2006 pana la 892 milioane dolari in cursul acestui an, din cauza pierderilor cauzate de sectorul creditelor imobiliare si pentru automobile.

Imprumuturile cu intarzieri de plata de peste 90 de zile au crescut anul acesta pana la 5,53 miliarde dolari, fata de suma de 3,66 miliarde dolari inregistrata in 2006.

"Mentalitatea a suferit modificari foarte rapide", a declarat un trader al BNP Paribas, Rick Klingman. "Actiunile sunt afectate de ingrijorarile privind castigurile bancilor si de problemele sectorului creditelor in general", a adaugat acesta, citat de FT.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
SUA, recompensa de 10 mil. dolari pe capetele sefilor Al-Qaida