Petrolul s-a scumpit din nou marti, dupa ce coborase de la valori record, din cauza ingrijorarilor legate de economia americana si a semnalelor date de Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), care a majorat deja substantial productia, relateaza Reuters.

Titeiul american s-a scumpit in sedinta de marti cu 30 de centi, pana la 86,32 dolari/baril. Pretul titeiului Brent, tranzactionat pe piata londoneza, a crescut cu 23 de centi, pana la 83,50 dolari/baril.

Petrolul s-a ieftinit cu aproape patru dolari fata de valoarea record de 90,07 dolari/baril, atinsa vinerea trecuta, in mare parte din cauza presiunilor exercitate de scaderea pretului aurului si al altor marfuri, ca urmare a aprecierii usoare a dolarului fata de moneda europeana. Insa dolarul a inceput sa scada din nou marti.

Citeste si:

Scumpirea petrolului a fost franata si de ingrijorarea pietei legata de faptul ca efectele crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc ar putea incetini economia Statelor Unite, cel mai mare consumator de petrol din lume, ceea ce ar limita cererea de petrol.

Exista ingrijorarea ca pretul record al petrolului ar putea accentua presiunile asupra fragilei economii americane. Insa economistii considera ca impactul de ansamblu va fi mult mai mic fata de cel al scumpirii din 1970.

"Toti jucatorii au invatat multe de atunci", a declarat economistul sef in cadrul bancii particulere elvetiene Sarasin, Jan Amrit Poser, care a explicat ca "desi consumul total de petrol a crescut, costurile enrgiei raportate la venituri au scazut de trei ori fata de anii '70".