"Am descoperit cel mai mare zacamant din Iran, insa nu il putem exploata pentru ca exista o interdictie impusa de Statele Unite asupra investitiilor statelor terte ce depasesc 20 milioane dolari", a declarat vicepresedintele Lukoil, Leonid Fedun, citat de Interfax si preluat de Reuters.

StatoilHydro detine 75% si Lukoil 25% din proiectul Anaran unde s-a descoperit petrol in 2005 in campul Azar. Companiile au transmis ca rezervele campului Azar sunt estimate la 2 miliarde barili de petrol.

Lukoil, din care compania americana Conoco Phillips detine 20%, a vandut anul trecut 22% din produsele rafinate in Statele Unite, unde compania are aproximativ 2.000 de benzinarii.

StatoilHydro a transmis ca ia in continuare in calcul posibilitatea de a exploata campul iranian si ca nu a luat nicio decizie in ceea ce priveste proiectul Anaran.

Citeste si:

"Am luat in considerare un plan de dezvoltare a proiectului Anaran si continuam sa facem acest lucru", a declarat pentru Reuters purtatorul de cuvant StatoilHydro, Kjersti Morstoeltold, explicand ca "nu s-a luat nicio decizie noua referitoare la acest proiect".

StatoilHydro a devenit actionar majoritar in cadrul proiectului Anaran la 1 octombrie, dupa ce compania norvegiana Statoil a preluat operatiunile de petrol si gaze ale Norsk Hydro.

Oficialii iranieni nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Acordul privind sanctiunile a fost semnat in 1996 intre Statele Unite si Iran si prevede sanctionarea oricarei companii sau persoane fizice care investeste in Iran mai mult de 20 milioane dolari in decurs de 12 luni, ceea ce asigura stabilitatea Iranului in exploatarea resurselor petroliere. Pana in prezent nu a fost impusa nicio sanctiune.