Expansiunea economiei chineze este caracterizata prin cresterea produsului intern brut (PIB) cu 11,5% de la inceputul anului 2007 dar si de probleme pentru guvern, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Cresterea economica este in continuare un pic prea rapida, cresterea preturilor este puternica, iar presiunea pentru economisirea resurselor energetice, in special in zona reducerilor emisiilor de gaze, este mare", a subliniat joi purtatorul de cuvant al Biroului National de Statistica (BNS), Li Xiaochao, cu ocazia pezentarii rezultatelor economice inregistrate de la inceputul acestui an.

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 11,5% in al treilea trimestru, usor mai scazut decat in trimestrul anterior, in care s-a inregistrat o crestere de 11,9%.

Cresterea economica sustinuta este unul dintre scopurile anuntate de responsabilii chinezi.

Cu ocazia congresului al saptesprezecelea al partidului comunist chinez ce s-a desfasurat saptamana trecuta, presedintele Hu Jintao a reamintit ca obiectivul economic este "ca pana in 2020 PIB sa cresca de patru ori fata de cel inregistrat in 2000".

Presedintele a reamintit ca dezvoltatea economica trebuie sa fie "armonioasa" si obiectivul de crestere trebuie sa fie atins "gratie optimizarii structurilor economice, ameliorarii rentabilitatii, reducerii consumului de energie si a resurselor, si prin protectia mediului".

Cifrele publicate de BNS confirma dezechilibrele unei economii axate pe export si investitii si in care productia industriala, care parea sa aiba o crestere mai lenta in august, de 17,5%, s-a accelerat in septembrie pana la 18,9%. In medie, pe primele noua luni productia industriala a crescut cu 18,5% fata de perioada similara a anului trecut.

Acesta productie industriala este consecinta exporturilor care sunt intr-o continua crestere.Dupa noua luni, balanta comerciala prezinta un excedent de 185,65 miliarde dolari fata de 177,47 miliarde, valoare inregistrata in acelasi interval al anului trecut.

Un alt component esential al cresterii economice, investitiile cu capital fix, au inregistrat in continuare o crestere de 25,7% in intervalul ianuarie - septembrie, usor inferioara nivelului din primul semestru, in care cresterea a fost de 25,9%.

Miercuri, primul ministru, Wen Jiabao, a facut apel la "o franare a cresterii prea rapide a investitiilor cu capital fix si prin credit".

"Guvernul nu a mai apelat la controlul investitiilor din 2003. Daca nu s-ar fi facut acest apel, cresterea economica ar fi trebuit sa explodeze", a spus economistul companiei Orient securities, Feng Yuming.

"Nu trebuie sa incetinim cresterea economica, trebuie doar sa impiedicam o supraincalzire a economiei", a adaugat economistul, care nu crede in iminenta noilor masuri de control macroeconomic.

"Cu siguranta trebuie sa observe un moment inainte de a decide eventualele masuri", a adaugat Feng Yuming.

"Dobanda cheie ar putea creste pana la sfarsitul anului", a declarat economistul de la Citigrup, Huang Yiping.

De la inceputul anului, Beijing a marit deja de cinci ori dobanda la rezervele obligatorii ale bancilor, pentru a limita inprumuturile creditele si imprumutirile prin lichiditati.

BNS a afisat o anumita satisfactie," datorita masurilor guvernamentale s-a impiedicat o supraincalzire a economiei", asigurat Li Xiaochao.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri