Pretul petrolului a atins un nou nivel record, de 91,10 dolari pe baril, cresterea pretului fiind cauzata de ingrijorarile legate de starea rezervelor de iarna pentru emisfera nordica si de escaladarea tensiunilor in Orientul Mijlociu, relateaza presa internationala.
La 0439 GMT, petrolul tranzactionat la bursa NYMEX, cu livrare in decembrie, scazuse fata de nivelul record, insa inregistra o crestere de 48 de centi, pana la 90,94 dolari pe baril, fata de valoarea atinsa joi, cand pretul petrolului urcase cu 3,36 dolari, la 90,46 dolari pe baril.

Acest nivel este in continuare sub valoarea record de 101,70 dolari pe baril, ajustata la inflatie, atinsa in aprilie 1980, la un an dupa revolutia iraniana.

Pretul petrolului Brent, comercializat la bursa de la Londra, a crescut cu 62 de centi, pana la 88,10 dolari pe baril, cu putin sub valoarea maxima istorica, de 88,13 dolari pe baril.

"Majorarea preturilor petrolului a fost remarcabila. Avand in vedere toate vestile care circula pe piata, cred ca pretul ar putea urca si mai mult in cursul acestei zile si in viitorul apropiat", a declarat un analist al Commonwealth Bank ofAustralia, David Moore.

Pretul petrolului, ce incepuse in scadere aceasta saptamana pe fondul ingrijorarilor legate de taria economiei americane, a crescut cu sase dolari incepand cu ziua de miercuri, dupa publicarea de catre guvernul american a unor date ce aratau scaderea cu 5,3 milioane barili a rezervelor de petrol, cu mult peste estimarile analistilor.

In prezent, pretul petrolului este cu aproximativ 50% mai mare fata de valoarea inregistrata la inceputul anului.

Reducerea drastica a rezervelor de petrol, combinata cu semnalele emise recent de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care au respins apelurile marilor consumatori privind majorarea productiei, au exacerbat temerile legate de o posibila subalimentare a pietei in iarna ce va veni.

Secretarul general al OPEC, Abdullah al-Badri, a declarat ca pietele sunt bine alimentare insa slabiciunea dolarilui si investitiile speculative au dus la majorarea pretului pana la nivelul record.

Al-Badri a adaugat ca un pret de 90 de dolari pe baril nu aduce castiguri supliementare in buzunarele membrilor OPEC, care investeste sume mari in majorarea productiei, veniturile organizatiei fiind afectate de deprecierea dolarului.

OPEC a acceptat deja o majorare a productiei cu 500.000 de barili pe zi incepand cu data de 1 noeimbrie, insa Statele Unite ale Americii au facut apel la acest grup sa suplimenteze si mai mult productia, in timp ce al doilea consumator din lume, China, a precizat ca este de parere ca preturile sunt mult prea mari.

Sporirea presiunii SUA asupra Iranului a majorat temerile invetitorilor privind posibilitatea ca republica islamica ar putea retalia prin sistarea livrarilor catre statele occidentale.

Statele Unite ale Americii au impus noi sanctiuni asupra Iranului si a acuzat joi Garda Revolutionara de raspandirea de arme de distrugere in masa, insa presedintele rus Vladimir Putin a precizat ca aceasta decizie nu face nimic altceva decat sa puna Iranul la zid privind programul sau nuclear.

Tensiunile dintre Turcia si rebelii kurzi din nordul Irakului au contribuit de asemenea la sporirea tensiunii, alimentand tensiunile conform carora livrarile prin Turcia ar putea fi afectate in cazul in care armata turca ar lansa un atac.

Presedintele Abdullah Gul a averizat joi rebelii kurzi ca rabdarea Turciei se apropie de sfarsit, dupa ce fortele armate turce au respins un atac al kurzilor in apropiere de frontiera irakiana.

Ankara a comasat aproximativ 100.000 de soldati de-a lungul frontierei, semnaland o posibila operatiune transfrontaliera menita a zdrobi cei 3.000 de rebeli ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ce lanseaza atacuri din nordul Irakului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri