Euro a atins luni pe pietele asiatice un nou record fata de dolar, de 1,4426 dolari/euro, depasind nivelul de 1,44 dolari pentru prima data de la crearea sa, in 1999, traderii estimand o noua reducere a dobanzii de politica monetara in Statele Unite ale Americii, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Moneda unica europeana s-a depreciat apoi, la bursa de la Tokyo, pana la aproximativ 1,4407-1,4410 dolari, depasind insa nivelul maxim, de 1,4391 dolari, atins vineri la bursa din New York.

Pietele se asteapta ca Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, care a redus deja dobanda cheie cu 0,50% in luna septembrie, pana la 4,75%, sa reduca din nou dobanda de referinta, cu ocazia viitoarei reuniuni, ce va avea loc miercuri.

Citeste si:

"Piata nu ezita sa vanda dolari, pentru ca Fed ar putea reduce din nou dobanda de politica monetara", a explicat un trader al Société Générale, Kenichi Yumamoto.

"Dolarul va fi in continuare sub presiune cel putin pana la reuniunea Fed, pentru ca pana atunci nu ne asteptam la nici o veste care sa ofere asigurari privind starea economiei americane", a adaugat acesta.

Majoritatea analistilor mizeaza pe o decizie a Fed privind reducerea cu 0,25% a dobanzii de referinta, insa unii estimeaza o reducere de chiar 0,50%, informeaza AFP.