Pretul aurului a atins luni cel mai ridicat nivel din ultimii 28 de ani, de 794,40 de dolari pe uncie, tranzactiile speculative inmultindu-se din cauza preturilor record la petrol, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu, si a deprecierii dolarului american, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
Aurul a inregistrat un pret record de 794,40 de dolari pe uncie, cea mai mare valoare din 1980 pana in prezent, fiind influentata si de asteptarile legate de posibilia reducere a dobanzii de referinta de catre Federal Reserve, sistemul american de banci centrale.

Platina a inregistrat de asemenea un pret record, argintul a crescut la cel mai inalt nivel din ultimele opt luni iar paladiul a crescut la un nivel maxim al ultimelor doua saptamani. Comertul cu metale pretioase a stagnat, odata ce producatorii de bijuterii au asistat la o crestere a preturilor la aur.

Aurul a fost ultima oara cotat vineri pe bursa din New York la valoarea 783,80 de dolari uncia.

"Cred ca piata va tinti spre valoarea de 800 de dolari uncia", a declarat la Sydney, un analist din partea Investec Australia, Darren Heathcote.

Pretul aurului a crescut cu peste 20% anul acesta, preturile record la petrol impulsionand inflatia iar deprecierea dolarului a redus din alternativele de investitii, conform Reuters.

Un dolar slab face ca valoarea aurului, ce este calculata in dolari americani, sa scada pentru investitorii in alte valute.

In ianuarie 1980, aurul a inregistrat un record istoric de 850 de dolari pe uncie, atunci cand investitorii au achizitionat in cantitati uriase metale pretioase, influentati de rata mare a inflatiei si preturile ridicate la petrol, de interventia sovietica din Afghanistan si de impactul global al Revolutiei Iraniene.

Dupa ajustarea pretului la inflatie, aceste pret este de 2.079 de dolari pe uncie calculat la valorile din 2006, potrivit firmei de consultanta ce actioneaza in sectorul metalelor pretioase, GFMS Ltd.

"Toate stirile vorbesc despre o crestere a preturilor la aur. Se poate ca valoarea sa atinga 800 de dolari pe uncie, saptamana aceasta", a declarat directorul companiei Lee Cheong Gold Dealers din Hong Kong, Lee Cheong.

Moneda unica europeana a atins luni la bursa de la Tokyo un nou nivel record fata de euro, depasind pentru prima data de la crearea sa, in 1999, nivelul de 1,44 dolari, pe fondul estimarilor privind o noua reducere a dobanzii de politica monetara de catre Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, conform AFP.

Pretul petrolului a depasit luni pentru prima data in istorie nivelul de 93 de dolari pe baril, la bursele electronice din Asia, din cauza tensiunilor persistente din Orientul Mijlociu, afirma traderii
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri