Petrolul s-a ieftinit marti cu mai mult de 2 dolari/baril, deoarece marcarile de profit au dus la indepartarea de cotatiile record atinse ca urmare a suspendarii furnizarii din Mexic si a deprecierii dolarului, consemneaza presa internationala.

Pretul titeiului tranzactionat pe piata americana a coborat cu 2,08 dolari, pana la nivelul de 91,45 dolari/baril, dupa ce atinsese cotatia record de 93,80 dolari/baril in sedinta anterioara de tranzactionare. Barilul de petrol Brent vandut la Londra s-a ieftinit cu 1,72 dolari, pana la nivelul de 88,60 dolari. Petrolul Brent se scumpise luni pana la nivelul record de 90,49 dolari/baril.

Reprezentantii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au respins cererile tarilor importatoare de a limita scumpirea petrolului prin majorarea plafonului pentru productia zilnica de titei a organizatiei si au spus ca politica si speculatiile sunt de vina pentru cresterea pretului petrolului peste 90 de dolari/baril, nu o criza de furnizare.

"Va rugam sa nu ne invinuiti pe noi pentru cotatia petrolului peste nivelul de 93 dolari/baril", a spus ministrul petrolului din Qatar, Abdullah al-Attiyah. "Piata nu mai poate fi controlata", a adaugat oficialul din Qatar, cu ocazia unei conferinte internationale pentru energie de la Londra.

Analistii de la banca de investitii Goldman Sachs au aratat ca preturile petrolului ar putea depasi pragul de 100 dolari/baril, in contextul venirii iernii, cand creste cererea de combustibil termic, al unei eventuale scaderi a dobanzii cheie a Federal Reserve si al tulburarilor geopolitice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Razboiul petrolului: OPEC castiga! Cine sunt pierzatorii