In luna octombrie inflatia din zona euro a urcat, in timp ce increderea economica a scazut, in contextul cresterii pretului petrolului si a cursului monedei unice, conform datelor publicate de Biroul European de Statistica, Eurostat.

Preturile pentru bunurile de larg consum au crescut cu 2,6% in cele 13 tari din zona euro, reprezentand cea mai pronuntata inflatie din ultimii doi ani, potrivit unei prime estimari a Eurostat.

Aceste date sunt superioare asteptarilor analistilor interogati de agentia financiara Thomson Financial, care anticipau un nivel de 2,4%. Inflatia a depasit, pentru a doua luna consecutiva, obiectivul fixat de Banca Centrala Europeana (BCE), care viza pe termen mediu o inflatie usor sub 2%.

Inflatia risca sa intareasca dilema BCE, aducand noi argumente celor ce s-au pronuntat in favoarea unei noi cresteri a dobanzii cheie.

Pe o alta latura, o scadere a costului de creditare ar fi riscanta pentru cresterea economica. In plus, perspectivele au devenit mai nesigure odata cu aparitia turbulentelor din vara de pe pietele financiare.

Citeste si:

Indicele increderii economice, care rezuma opinia managerilor de companii si a consumatorilor, a coborat in octombrie cu un punct pana la 105,9 puncte, fata de 106,9 puncte, valoare inregistrata in septembrie.

Per ansamblu increderea economica din zona euro a scazut cu 1,1 puncte pana la 109,5 puncte.

In Spania s-a inregistrat o scadere accentuata, de 2,6 puncte, in Germania s-a inregistrat o usoara scadere de 0,6 puncte, in Italia indicele increderii a scazut cu 0,2 puncte, iar pentru Franta indicele a crescut cu 0,1 puncte.

Indicele climatului de afaceri, care masoara increderea sefilor de companii, a scazut cu 0,87 puncte fata de o scadere de 1,08 puncte in septembrie.