In luna octombrie inflatia din zona euro a urcat, in timp ce increderea economica a scazut, in contextul cresterii pretului petrolului si a cursului monedei unice, conform datelor publicate de Biroul European de Statistica, Eurostat.

Preturile pentru bunurile de larg consum au crescut cu 2,6% in cele 13 tari din zona euro, reprezentand cea mai pronuntata inflatie din ultimii doi ani, potrivit unei prime estimari a Eurostat.

Aceste date sunt superioare asteptarilor analistilor interogati de agentia financiara Thomson Financial, care anticipau un nivel de 2,4%. Inflatia a depasit, pentru a doua luna consecutiva, obiectivul fixat de Banca Centrala Europeana (BCE), care viza pe termen mediu o inflatie usor sub 2%.

Inflatia risca sa intareasca dilema BCE, aducand noi argumente celor ce s-au pronuntat in favoarea unei noi cresteri a dobanzii cheie.

Pe o alta latura, o scadere a costului de creditare ar fi riscanta pentru cresterea economica. In plus, perspectivele au devenit mai nesigure odata cu aparitia turbulentelor din vara de pe pietele financiare.

Indicele increderii economice, care rezuma opinia managerilor de companii si a consumatorilor, a coborat in octombrie cu un punct pana la 105,9 puncte, fata de 106,9 puncte, valoare inregistrata in septembrie.

Per ansamblu increderea economica din zona euro a scazut cu 1,1 puncte pana la 109,5 puncte.

In Spania s-a inregistrat o scadere accentuata, de 2,6 puncte, in Germania s-a inregistrat o usoara scadere de 0,6 puncte, in Italia indicele increderii a scazut cu 0,2 puncte, iar pentru Franta indicele a crescut cu 0,1 puncte.

Indicele climatului de afaceri, care masoara increderea sefilor de companii, a scazut cu 0,87 puncte fata de o scadere de 1,08 puncte in septembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Eurostat: Romania, cele mai mari cresteri de preturi din UE