Pretul barilului de petrol a depasit pragul de 96 de dolari pe baril la bursele electronice din Asia, atingand un nivel record de 96,24 dolari pe baril, dupa decizia Federal Reserve de a reduce dobanda cheie si anuntul legat de scaderea peste asteptari a stocurilor americane, relateaza presa internationala.

Pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in decembrie, a crescut cu 1,49 dolari, pana la nivelul de 96,02 dolari pe baril, dupa ce a atins un maxim istoric de 96,24 dolari barilul, depasind cu mult cotatia de miercuri, de 94,53 dolari, inregistrata la bursa din New York.

Petrolul Brent, din Marea Nordului, cu livrare in decembrie, a depasit de asemenea vechiul record, crescand cu 99 de centi pana la 91,62 dolari pe baril.

Piata s-a panicat brusc miercuri dupa anuntul unei scaderi drastice a rezervelor de petrol ale Statelor Unite ale Americii.

Conform Departamentului American de Energie, stocurile de petrol s-au diminuat cu 3,9 milioane barili, pana la 312,7 milioane barili, pentru saptamana ce a luat sfarsit la data de 26 octombrie.

Vestea a luat prin surprindere pietele, avand in vedere ca analistii mizau pe o crestere a stocurilor cu 400.000 de barili.

Piata petrolului a primit un stimul suplimentar dupa de Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a decis reducerea cu un sfert de punct a dobanzii de politica monetara, pana la nivelul de 4,50%, presiunea asupra dolarului fiind astfel in crestere.

Moneda americana s-a depreciat considerabil, trecand joi pentru prima data in istorie de pragul de 1,45 dolari/euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
BNR mentine dobanda cheie la 2,5% pe an