Federal Reserve, banca centrala americana, a decis reducerea cu 0,25% a dobanzii de politica monetara pana la nivelul de 4,5%, pentru a proteja economia americana de extinderea problemelor din sectorul imobiliar si de inasprirea conditiilor de creditare, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"Federal Open Market Committee a decis sa coboare nivelul dobanzii fondurilor federale cu 0,25%, pana la 4,5%", se mentioneaza intr-un comunicat al Federal Reserve, preluat de Reuters.

Cresterea economica a fost solida in trimestrul al treilea, iar presiunile de pe pietele financiare s-au temperat intr-o anumita masura. "Ritmul cresterii economice va incetini totusi pe termen scurt, reflectand partial accentuarea corectiei din sectorul imobiliar", se mai arata in comunicatul Federal Reserve.

"Decizia de azi, corelata cu miscarea de politica monetara din septembrie, ar trebui sa contribuie la temperarea unora dintre efectele negative asupra intregii economii ale problemelor de pe pietele financiare si sa sustina o crestere moderata in timp".

Statisticile pentru inflatia de baza (core), care exclude preturile volatile ale energiei si alimentelor, s-au imbunatatit usor anul acesta, dar scumpirea recenta a energiei si a marfurilor, printre altele, ar putea crea presiuni inflationiste, mai arata banca centrala americana. "In acest context, comitetul de politica monetara al Federal Reserve considera ca se mentin anumite riscuri inflationiste si va continua sa monitorizeze cu atentie evolutia inflatiei".

Dupa actuala decizie de politica monetara, riscurile de accentuare a inflatiei contrabalanseaza in mare parte riscurile la adresa cresterii economice.
Boardul guvernatorilor Federal Reserve a aprobat in unanimitate si coborarea cu 0,25% a ratei de refinantare, pana la 5%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Trump: "Caposii de la Fed ar trebui sa reduca dobanzile la zero"
Setari Cookie-uri