Charles Prince, directorul celei mai mari banci mondiale, Citigroup, a demisionat duminica, platind astfel marile pierderi suferite de banca din cauza crizei creditelor ipotecare cu risc ridicat, releva Wall Street Journal, citand surse apropiate dosarului
Pentru inlocuirea lui Prince, consiliul de administratie al bancii, convocat de urgenta duminica, a decis sa numeasca pe postul de presedinte al consiliului ex-secretarul trezoreriei Robert Rubin si ca director executiv interimar pe Sir Win Bischoff, care pana in acest moment a condus divizia europeana a Citigroup, adauga WSJ.

Prince este al doilea sef al unei mari banci care isi pierde postul din cauza unor mari pierderi legate de criza creditelor cu risc ridicat, dupa ce, in urma cu o saptamana, presedintele Merrill Lynch, Stanley O'Neal, a demisionat din aceleasi motive.

Citigroup este pe punctul de a anunta deprecieri suplimentare ale activelor, care ar putea ajunge la pana la 8-10 miliarde dolari din portofoliul sau de credite, indica WSJ, pierderi mult mai ridicate decat cele de 2,2 miliarde dolari anuntate luna trecuta, in cadrul bilantului pe al treilea trimestru.

Charles Prince, in varsta de 57 de ani, ocupa postul de director general al bancii de patru ani.

Actiunile bancilor europene se ieftinesc ca urmare a problemelor Citigroup

Cotatia actiunilor bancilor europene a coborat luni, pentru a treia zi consecutiv, ca urmare a temerilor privitoare la eventuale noi pierderi, dupa ce seful Citigroup a demisionat, iar banca americana a avertizat ca ar putea afisa pierderi suplimentare de 11 miliarde dolari.

Indicele european al actiunilor bancilor, DJ Stoxx, a coborat cu 2,4%.

Printre institutiile financiare cu cele mai mari pierderi se numara banca britanica Barclays, ale carei actiuni au coborat cu 4,3% si s-au depreciat sub 500 pence/actiune, pentru prima data in ultimii trei ani. Cotatia actiunilor Royal Bank of Scotland a coborat cu 3,8%, pana la nivelul de 457,5 pence/actiune, dupa ce a cazut pana la un minim pe care nu l-a mai atins din martie 2003.

"Estimam ca situatia s-ar putea inrautati pentru bancile britanice", a spus un analist, Jonathan Pierce, de la Credit Suisse. "Ni se pare ca este tot mai probabil ca ultimele evenimente sa se amplifice pana la o adevarata criza financiara. Problema este una de incredere", a mai spus Pierce.

Cotatia actiunilor Deutsche Bank a coborat cu 2,7%, pana la cel mai scazut nivel al ultimelor 15 luni. Actiunile bancilor elvetiene au suferit de asemenea deprecieri. Cotatia actiunilor UBS a pierdut 4,4%, iar cea a titlurilor Credit Suisse a coborat cu 3%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri