PetroChina, cel mai mare producator petrolier al Chinei, a devenit prima companie mondiala ca valoare de piata, insumand peste o mie de miliarde de dolari si devansand rivalul petrolier, Exxon Mobil, cu o capitalizare bursiera de 448 miliarde de dolari, relateaza Bloomberg.

Actiunile PetroChina aproape ca s-au triplat pe bursa chineza, inca din prima zi a tranzactionarii acestora pe bursa din Shangai. In prezent, actiunile PetroChina sunt cotate la un pret de patru ori mai ridicat decat al actiunilor Exxon, chiar daca cifra de afaceri a celui mai mare producator de petrol al Chinei reprezinta doar un sfert din veniturile Exxon.

Evaluarea PetroChina este “un indicator al prosperitatii Chinei, dar si al bursei chineze”, a declarat Hugh Young, administratorul unui portofoliu de 50 miliarde de dolari la Aberdeen Asset Management Asia, Singapore. Listarea companiei PetroChina din Shangai a impins bursa chineza pe pozitia a treia a clasamentului modial, dupa cea americana si londoneza. Anterior, bursa chineza a fost evaluata la aproximativ 1,1 trilioane de dolari.

PetroChina este o unitate a companiei chineze de stat China National Petroleum Corp (CNPC) si totodata cea mai mare companie petroliera a tarii. Oferta publica initiala din Shanghai (IPO) a adunat, pentru cele patru miliarde de actiuni oferite, 8,94 miliarde de dolari, record pentru o bursa locala.

Pana acum, actiunile PetroChina tranzactionate in Shanghai, Hing Kong si New York, precum si actiunile detinute de guvernul chinez, au ridicat capitalizarea bursiera a PetroChina la peste o mie de miliarde de dolari, aproximativ de trei ori mai mult decat a competitorului Exxon Mobil, cu o capitalizare sub 500 miliarde de dolari.

Peste 85% din actiunile PetroChina ramase, totalizand 157,9 miliarde de actiuni, sunt detinute de compania-mama, CNPC si e putin probabil ca acestea sa fie listate pe bursa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si