Explozia cererii mondiale va proveni in proportie de 74% din partea tarilor in curs de dezvoltare, 45% din crestere fiind determinata de China si India, subliniaza AIE, in raportul anual asupra perspectivelor energetice mondiale (World Energy Outlook).

In urma acestei cresteri economice, China va deveni primul consumator mondial de energie dupa 2010, dupa ce anul acesta a ajuns pe primul loc la emisiile de gaze ce produc efectul de sera.

Cererea de petrol, care va ramane de departe principala sursa de energie in urmatorii 25 de ani, ar trebui sa atinga 116 milioane de barili pe zi, fata de 84 milioane barili in 2006.

Citeste si:

Agentia Internationala pentru Energie estimeaza un pret al petrolului de 108 dolari pe baril in 2030, ce va echivala cu un pret actual de 62 de dolari in prezent, daca se elimina efectul inflatiei.

Aceasta ipoteza relativ optimista se sprijina pe o crestere a capacitatilor de productie la nivel mondial. Fara investitiile necesare, evaluate de AIE la 22.000 de miliarde de dolari, este posibila o criza energetica asociata cu o explozie a pretului.