O astfel de tranzactie ar fi un nou pas important in incercarea Kremlinului de a prelua controlul asupra industriei energetice, miscare alarmanta pentru jucatorii straini din sector, dar care nu s-au descurajat si au continuat sa faca afaceri in Rusia, tara bogata in resurse, potrivit NewsIn.

Directorul executiv al BP, Tony Hayward, care a purtat discutii la nivel inalt la Moscova in mai si in septembrie, s-a intalnit din nou, marti seara, cu directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller.

"Ultima discutie a avut loc in Germania, la un meci de fotbal din Liga Campionilor, intre echipele Schalke si Chelsea", a precizat sursa din cadrul Gazprom, scrie Reuters.

Fotografii de la intalnire, la care Reuters a avut acces, i-au aratat pe cei doi sefi de companii la meci, purtand insemne ale echipei Schalke.

BP detine jumatate din actiunile companiei TNK-BP, al treilea producator de petrol din Rusia. Restul de 50% din actiunile TNK-BP apartine unor actionari rusi si americani.

Citeste si:

Un purtator de cuvant de la Moscova al companiei BP, Vladimir Buianov, a confirmat ca marti a avut loc o intalnire a celor doi directori, dar a refuzat sa discute despre natura negocierilor.

"Este normal ca sefii unor firme sa se intalneasca din cand in cand. Va reamintesc totodata ca BP, Gazprom si TNK-BP au semnat in iunie un acord pentru infiintarea unei aliante strategice", a aratat Buianov.

In conformitate cu acordul, Gazprom urma sa cumpere de la TNK-BP campul de gaze naturale Kovakta din estul Siberiei, pentru o suma cuprinsa intre 700 si 900 milioane de dolari, iar cele trei firme intentioneaza sa isi extinda cooperarea pe plan international.

Cotatia actiunilor Gazprom a urcat cu 0,8% la inchiderea sedintei de tranzactionare de la Moscova, ceea ce permite o evaluare a Gazprom la peste 300 miliarde dolari. Actiunile BP s-au depreciat insa cu 1,2%.