Exportatorii europeni, care se confrunta cu aprecierea monedei unice peste nivelul de 1,47 dolari/euro, aleg sa nu isi asigure veniturile in dolari la actualele niveluri, insa va trebui sa o faca la inceputul lui 2008, a spus un oficial de la Deutsche Bank
Euro s-a apreciat fata de dolar cu aproximativ 11% de la inceputul anului, cand raportul euro/dolar se situa la nivelul de 1,32 dolari/euro. Aprecierea euro a depasit raportul record dintre marca germana si dolar si este clar ca mai multe companii europene regreta ca nu si-au protejat mai devreme castigurile in dolari.

In contextul in care euro a depasit nivelul record din 2004 si s-a apreciat in aprilie peste pragul de 1,3667 dolari/euro, multe companii au ales sa nu isi marcheze profitul la un curs de schimb atat de dezavantajos si au preferat sa astepte o schimbare a tendintei cursului valutar.

In locul schimbarii asteptate, euro s-a apreciat insa, vineri, pana la o noua cotatia istorica record fata de dolar, peste nivelul de 1,4750 dolari/euro, in conformitate cu statisticile Reuters. Aprecierea monedei unice europene pana la un astfel de nivel este si mai nefavorabila pentru exportatorii europeni.

"Problema este reala. Firmele europene care fac exporturi nu sunt protejate, astfel ca, in cazul in care moneda lor nationala se intareste, companiile nu au de castigat de obicei", a declarat pentru Reuters seful departamentului de vanzari valutare pentru companii de la Deutsche Bank, Jason Shell.

"As spune ca protectia firmelor europene impotriva riscurilor a scazut semnificativ fata de alte perioade", a adaugat Shell, dar a refuzat sa faca o comparatie numerica.

Firmele exportatoare isi pastreaza mai greu competitivitatea in fata rivailor straini cand se apreciaza moneda nationala. Reprezentantii companiei aeriene si de aparare EADS din Franta, al carei rival principal este Boeing, cu sediul in SUA, au descris deprecierea dolarului ca fiind o adevarata "sabie a lui Damocles".

Deprecierea dolarului micsoreaza, de altfel, valoarea oricaror castiguri inregistrate in dolari.
Deutsche Bank este pe primul loc din lume in ceea ce priveste piata valutara. Prin Deutsche Bank se tranzactioneaza aproape o cincime din cele 3.200 miliarde dolari care circula pe piata in timpul unei sedinte medii.

In conformitate cu statisticile Bancii Reglementelor Internationale, tranzactiile in care sunt implicate institutii nefinanciare, printre care se includ companiile, reprezinta 17% din cele de pe piata valutara internationala.

Aprecierea euro din 2007 a afectat negativ firmele si mai mult decat alte dati, dupa ce, in 2005, in Uniunea europeana au fost introduse noi standarde contabile.

"Aspectul care agraveaza problemele companiilor este introducerea noilor standarde contabile, care a incurajat intr-un fel firmele sa se protejeze si mai putin", a mai spus reprezentantul Deutsche Bank.
"Firmele sunt acum de doua ori mai afectate, atat ca urmare a faptului ca nu sunt protejate, cat si in contextul in care standardele contabile le incurajeaza sa nu se protejeze pe perioade de doi pana la cinci ani", a aratat Shell.

Companiile care au refuzat sa se protejeze la niveluri scazute sunt reticente insa sa o faca acum, ceea ce este de inteles, mai scrie Reuters.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri