BHP Billiton ar putea vinde subsidiara sa petroliera in valoare de 40 mld. dolari

Compania BHP Billiton, cel mai mare grup minier din lume, ar putea vinde una dintre unitatile ei cele mai mari, BHP Petroleum, ca sa contribuie la finantarea preluarii ostile a companiei Rio Tinto, scrie ziarul britanic Sunday Times, citat de Reuters.

Reprezentanti ai Goldman Sachs si Citigroup, consultantii financiari ai companiei BHP, au plecat in China sa caute potentiali cumparatori pentru subsidiara a carei valoare se ridica la peste 20 miliarde lire sterline (42,2 miliarde dolari). Cumparatorii internationali ar putea fi interesati si de campurile cu zacaminte de petrol si gaze naturale, mai scrie Sunday Times, citat de Reuters.

BHP a facut joi o oferta de preluare a grupului minier Rio Tinto, al treilea din lume. Oferta BHP, in actiuni, s-a ridicat la suma de 140 miliarde dolari, dar reprezentantii companiei Rio Tinto au refuzat imediat oferta de 3 actiuni pentru una singura, deoarece este prea mica. Prin preluarea companiei Rio Tinto de catre BHP Billiton, s-ar crea o entitate miniera foarte mare, cu o valoare de peste 350 miliarde dolari.

Articolul din ziarul britanic mai arata ca BHP ar putea depune o oferta ostila pentru Rio Tinto, dar surse avizate spun ca este improbabil ca boardul Rio Tinto sa accepte vreo oferta sub 70 de lire sterline/actiune, fata de valoarea de 48 lire sterline/actiune, oferta de BHP.

Un alt ziar britanic, Financial Mail, a aratat ca reprezentantii BHP iau in considerare posibilitatea de a-si imbunatati oferta cu o parte in numerar si ar putea negocia obtinerea unui imprumut de pana la 33 miliarde lire sterline, consemneaza Reuters.

Sunday Telegraph mai informeaza ca o banca de stat chineza, China Development Bank, a preluat o detinere mai mica de 1% la compania Rio Tinto, ceea ce ar putea fi un semn ca in batalia de preluare ar putea interveni China, tara ce consuma aproape 50% din productia de zacaminte feroase. BHP Billiton si Rio Tinto ar putea controla impreuna aproape 40% din productia mondiala de zacaminte feroase.

Atat purtatorii de cuvant ai companiei BHP, cat si cei ai Rio Tinto au refuzat sa comenteze, mai scrie Reuters.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri