Dolarul a crescut de la inceputul anului fata de euro cu 7,9 procente, datorita cresterii ratelor dobanzilor de catre Rezerva Federala, a cresterii economice mai mari in Statele Unite decat in Europa si a scaderii increderii europenilor in economia propriilor tari.
Motivelor multiple care au dus la cresterea dolarului in fata monedei euro li s-a mai adaugat inca unul, nebagat in seama pana acum, dar extrem de important. Este vorba de reticenta tot mai mare care a pus stapanire pe cetatenii Uniunii fata de Constitutia europeana, proiect ce are deja parte de o opozitie puternica din directia Germaniei, Olandei si mai ales a Frantei. Constitutia unica, initial o idee imbratisata de aproape toata lumea, a ajuns sa nasca temeri legate de evolutia viitoare a Uniunii Europene, fiecare tara urmarind ca interesele sale sa nu fie afectate semnificativ.

Aceasta cu atat mai mult cu cat bugetul comunitar va trebui sa "hraneasca" o buna perioada de timp si tarile nou-intrate, deocamdata anemice si aflate la un nivel destul de scazut din punct de vedere economic.

O explicatie gasita de Times Online este aceea ca francezii vor vota impotriva Constitutiei europene din cauza temerii ca aceasta va reprezenta un cal troian pentru valorile ultraliberale anglo-saxone, in timp ce olandezii, danezii si britanicii se vor teme tocmai de formarea unei entitati de tip galic, ultracentralizata.

Pana la vot, insa, America profita din plin de nehotararea europenilor, iar dolarul isi intareste pozitia in fata celuilalt proiect ambitios al batranului continent, moneda euro. In urma unui sondaj care arata cresterea opozitiei fata de Constitutia europeana in Franta, moneda americana continua sa creasca. Un euro valora ieri 1,2532 dolari la ora 7.15 in New York, dupa ce terminase sedinta de miercuri la 1,2601 dolari.

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, 54 la suta din francezi resping Constitutia europeana. Pe langa consecintele politice pe care le are acest fapt, exista si unele economice. "Investitorii vad toate aceste povesti, se gandesc ca totul arata urat si scapa de euro", spune, la randul sau, Niels Christensen, de la Societe Generale, citat de Bloomberg.

Pana la referendum, dolarul profita din plin de nehotararea europenilor si creste fata de euro.

Incertitudinea ce planeaza in jurul referendumului pentru adoptarea Constitutiei europene face ca investitorii sa fie sceptici in ceea ce priveste detinerile de euro, cu atat mai mult cu cat opozitia fata de proiectul Constitutiei pare sa se fi transformat intr-o opozitie fata de tot ceea ce inseamna Uniunea Europeana. Si toate acestea se intampla tocmai in tari care au pus piatra de temelie a Uniunii, element care ii face pe cei de la New Statesman sa se intrebe daca nu cumva Uniunea Europeana a atins un punct in care se poate rupe.

In acelasi timp, un sondaj Merill Lynch & Co., publicat recent, arata ca 71% dintre managerii de fonduri din Europa previzioneaza ca un esec al referendumului ar avea efecte nefaste si asupra euro.

Deocamdata, moneda unica europeana are de pierdut. Au de suferit economiile tarilor membre ale Uniunii Europene, dar si ale tarilor din jur, cum sunt Romania sau Bulgaria. Tara noastra, legata de moneda europeana prin intermediul comertului si al apropiatei aderari la UE, ar putea avea de suferit mult de pe urma deprecierii euro, prin scumpirea importurilor in dolari, in primul rand la resursele energetice, evaluate pe toate pietele in moneda americana.

Se poate implini, astfel, cu ocazia referendumului european, o afirmatie a fostului presedinte francez Francois Mitterrand: "Atunci cand o guvernare consulta populatia cu privire la o intrebare prin intermediul unui referendum, primeste de multe ori raspunsul la o alta intrebare". In cazul de fata, raspunsul ar fi legat de viitorul Uniunii Europene si de cat de increzatori sunt cetatenii comunitari in acest viitor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri