Grupul energetic ungar Mol va anunta astazi rezultatele pentru al treilea trimestru al 2007, iar analistii chestionati de Portfolio.hu se asteapta la o scadere substantiala a profitului operational si profitului net, conform Portofolio.hu

Pentru al treilea trimestru al 2007, analistii chestionati de Portofolio mizeaza pe o scadere de 14% a castigurilor inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare, si de 19% in ceea ce priveste profitul operational.

Profitul net, potrivit analistilor, ar putea scadea cu 41%.

Scaderea afecteaza atat divizia de explorare si productie cat si pe cea de rafinare si distributie de petrol, in timp ce produsele petrochimice continua evolutia buna, intr-un ritm constant.

Preturile ridicate la petrol reprezinta un plus pentru divizia de productie a Mol, avand in vedere ca pretul unui baril a continuat sa creasca in cursul trimestrului al treilea din 2007, insa deprecierea dolarului a contracarat evolutia pozitiva a acestui segment.

Un alt factor negativ ce ar putea influenta performanta Mol il reprezinta reducerea productiei grupului, care a scazut constant in ultima perioada, iar pentru perioada iulie-septembrie piata nu ar trebui sa se astepte la surprize in acest sens, afirma analistii.

In ceea ce priveste divizia de rafinare si distributie, analistii estimeaza ca factorii ce ii definesc evolutia au in totalitate caracteristici negative. Dolarul s-a depreciat, marjele de profit au scazut iar diferentialul Brent-Ural s-a redus in al treilea trimestru din 2007.

Divizia de produse petrochimice a Mol a continuat evolutia pozitiva in al treilea trimestru din 2007, beneficiind de cresterea marjelor de profit, datorita unei cresteri destul de reduse a preturilor la materia prima, in timp ce pretul produselor finite a continuat sa se majoreze.

Deprecierea dolarului fata de euro a contribuit in mod pozitiv la profiturile acestei divizii, conform analistilor citati de Portofolio.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si