Bulgaria vrea sa-si renegocieze cotele de emisie de gaze de sera, stabilite de Comisia Europeana pentru intervalul 2008-2012, si nu exclude sa duca problema in fata Curtii Europene de Justitie, informeaza NewsIn, conform anuntului facut de ministrul bulgar al mediului, Dzhevdet Chakarov, citat de AFP.

"Decizia Comisiei Europene a daunat Bulgariei si vom lua toate masurile pentru a obtine o revizuire, iar daca acest lucru nu e posibil, vom merge in instanta", a mai spus Chakarov.

Ministrul s-a intalnit miercuri cu membrii Federatiei Industriale, pentru a discuta despre reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 34,4%, pana la 42,3 milioane de tone, in intervalul 2008-2012, reducere impusa in martie anul trecut de Bruxelles. Reprezentantii industiei au semnalat ca aceasta reducere va avea un efect economic negativ, ce ar putea duce chiar la inchideri ale uzinelor.

Chakarov a mai spus ca Bulgaria va sublinia ca in decizia Comisiei Europene nu a fost luat in calcul faptul ca statul bulgar este nevoit sa produca mai multa energie electrica in centralele pe baza de carbon, dupa ce a fost obligat sa inchida la sfarsitul lui 2006 doua dintre reactoarele centralei nucleare de la Kozlodui, singura din Bulgaria.

Purtatoarea de cuvant, Barbara Helfferich, a comisarului european pentru mediu, Stavros Dimas, a explicat miercuri pentru postul national de radio din Bulgaria ca aceste cote nu sunt renegociabile. "Cotele sunt impuse juridic si, daca nu a avut loc o eroare de calcul, Comisia nu va reveni asupra deciziei", a spus aceasta.

Slovacia si Turcia au atacat in instanta decizia Comisiei Europene cu privire la emisiile de dioxid de carbon si Ungaria si Polonia intentioneaza sa faca acelasi lucru.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri