O parte din finantare va proveni din partea Ikea, dar sub forma de imprumut pentru compania Darvoobrabotvane-VT Co. In schimb, compania bulgara va trebui sa vanda intregul stoc din productie catre Ikea pentru o perioada de cel putin patru ani.

In prima faza a proiectului, Darvoobrabotvane-VT Co. va produce circa 125.000 de fotolii si 65.000 de taburete. "Compania noastra va livra in primul an peste 200.000 de scaune care vor fi urmate de o dublare a productiei de fotolii si taburete", a declarat proprietarul companiei bulgare, Alexei Kanchev. Acesta se asteapta ca noua fabrica sa genereze vanzari anuale de circa 4 milioane de euro.

Darvoobrabotvane-VT Co. va lista in luna decembrie peste 1,1 milioane de actiuni la bursa locala. Daca oferta va trezi interesul investitorilor, compania va lista la bursa aproape 48% din capitalul total, incluzand si vechile actiuni. Compania bulgara se asteapta ca in acest an sa aiba venituri de peste sase milioane de euro si un profit net de 750.000 de euro.

Producatorul suedez de mobila activeaza din 2007 si pe piata din Romania unde a deschis in luna martie primul sau magazin in zona bucuresteana Baneasa. Ikea a inregistrat in primele sase luni de la deschiderea magazinului din Bucuresti, vanzari de peste 40 milioane euro, si estimeaza in anul fiscal care se incheie in august 2008, vanzari de 80 milioane euro. Magazinul din Baneasa, a avut aproximativ 1,4 milioane de vizitatori si a vandut peste 4,6 milioane de produse, din toate categoriile: mobilier, accesorii, decoratiuni.