Impactul crizei din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc asupra intregii economii ar putea fi "dramatic", in contextul in care investitorii s-ar putea confrunta cu o diminuare a creditarii cu 2.000 de miliarde de dolari, arata Goldman Sachs, scrie Reuters, citat de NewsIn.
In cadrul unui raport al bancii de investitii Goldman Sachs, din 15 noiembrie, preluat vineri de Reuters, un economist sef pentru SUA al institutiei, Jan Hatzius, a indicat ca o estimare preliminara a pierderilor din creditele din sectorul ipotecar, raportat la alte credite neperformante din trecut, s-ar cifra la aproximativ 400 miliarde dolari.

Spre deosebire insa de pierderile inregistrate de actiunile listate la bursa, care sunt absorbite de obicei de investitorii pe termen lung, pierderile generate de criza creditelor din sectorul ipotecar sunt suportate mai ales de investitori ce isi sustin activitatea prin credite, cum ar fi bancile, broker-dealerii, fondurile de risc si intreprinderile sponsorizate la nivel guvernamental.

Investitorii din aceasta categorie reactioneaza in fata pierderilor prin reducerea activa a creditarii, ca sa impiedice scaderea capitalului. O institutie bancara care tinteste o rata constanta de capital de 10%, de exemplu, ar trebui sa isi reduca balanta cu 10 dolari, la fiecare 1 dolar pierdut, scrie Reuters.

"Consecintele ar putea fi dramatice la nivel macroeconomic", a aratat Hatzius, intr-o nota adresata clientilor. "Daca investitorii sufera pierderi de 200 miliarde dolari din cele 400 acordate drept credite, creditarea s-ar putea restrange cu pana la 2.000 de miliarde de dolari", a mai spus economistul sef pentru piata americana al bancii de investitii Goldman Sachs.

"Socul ar fi foarte mare", a mai aratat Hatzius si a adaugat ca suma echivaleaza cu 7% din datoria totala a sectoarelor nefinanciare americane.

Hatzius a mai spus ca socul ar putea provoca o "recesiune substantiala" daca ar surveni in urmatorul an, sau o perioada indelungata de temperare a cresterii economice, daca se va produce in urmatorii doi-patru ani.

Unul dintre avertismentele din raport este ca prognozele economice de baza ar putea include deja scaderi semnificative ale creditarii ipotecare.

Concluzia raportului este insa una pesimista.

"Pierderile din sectorul creditelor ipotecare ar putea impune un risc macroeconomic mult mai accentuat fata de cel admis in general", mai arata Goldman Sachs. "In contextul in care ne confruntam cu o nesiguranta accentuata, presiunile asociate exercitate asupra creditarii ridica riscul slabirii activitatii economice", mai arata raportul bancii de investitii, citat de Reuters
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri