Primul ministru grec, Costas Caramanlis si omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan au inaugurat duminica prima conducta de gaze naturale ce leaga cele doua tari, constructie ce marcheaza bunele relatii economice si le intareste statutul de coridor energetic, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Cei doi prim ministrii s-au intalnit in regiunea Thrace, pe un pod peste fluviul Evros, ce marcheaza granita naturala dintre cei doi vecini, ale caror relatii diplomatice sunt destul de tulburi.

Acestia au participat o ceremonie pe partea turca a frontierei, in prezenta presedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, si a secretarului american pentru energie, Samuel Bodman.

Apoi au trecut pe partea greaca a granitei, pentru o noua serie de discutii.

Operational din aceasta vara, gazoductul, cu o lungime de 296 kilometri si o capacitate de 11,5 miliarde metri cubi/an, este alimentat de gaz provenit din Azerbaidjan din Marea Caspica.

Pentru moment, conducta alimenteaza numai Grecia, Insa va fi racordata in 2011 la un alt gazoduct ce va traversa tara pentru a alimenta Italia si, mai general, vestul Europei, un pas strategic pentru Uniunea Europeana, care urmareste sa nu mai depinda doar de gazul rusesc.

"Turcia este pe cale sa devina un centru energetic. Acest lucru confera anumite responsabilitati", a declarat Recep Tayyip Erdogan.

"Proiectul demonstreaza ca suntem capabili sa lucram impreuna pentru beneficiul nostru mutual", a spus Costas Caramanlis.

Daca pe plan diplomatic Atena si Ankara nu si-au rezolvat diferendele, in special asupra Ciprului si a suveranitatii in marea Egee, schimburile economice si financiare s-au intensificat in ultimii ani.
Volumul de importuri din Turcia s-a dublat intre 2000 si 2006 si, in acelasi timp, Grecia a devenit unul dintre primii investitori in Turcia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romgaz vrea exporturi in Ucraina si centrala electrica in Deva