Banca austriaca Raiffeisen International discuta cu mai multe banci din Kazahstan privind posibilitatea unei achizitii, a declarat directorul executiv Herbert Stepic intr-un interviu acordat Reuters, citat de NewsIn.
"Purtam discutii cu mai multe banci, nu doar cu una", a spus Stepic.

Sectorul bancar kazah, ce prospera de pe urma petrolului, a fost afectat odata cu criza creditelor din aceasta vara.

Cele mai importante cinci banci din Kazakhstan detin 70% din activele sectorului bancar: banca Kazkommerts, Bank TuranAlem (in cadrul careia Raiffeisen era un actionar minoritar pana anul trecut), UniCredit ATF, Halyk Bank si Alliance Bank.

Surse de pe piata kazaha au declarat ca Raiffeisen poarta discutii de ceva timp cu banca Temir Bank, insa nu a inregistrat niciun succes pana in prezent.

Din cauza marimii teritoriului si densitatii mici a populatiei din Kazakhstan, Raiffeisen nu se concentreaza doar pe sectorul bancar de larg consum (retail), asa cum o face in alte parti din Europa de Est, ci este interesata de asemenea de achizitionarea unei banci in ansamblu, a declarat Stepic.

Intrebat daca este dispus sa plateasca, Stepic a refuzat sa ofere un raspuns: "Am fost intotdeauna foarte atenti la modalitatea de plata si vom continua sa ramanem asa. Investitorii apreciaza acest lucru".
Stepic a reiterat faptul ca nu are nevoie de nicio achizitie, insa va profita de orice oportunitate atunci cand se va ivi.

Stepic a castigat numeroase premii, printre care prestigiosul European Banker of the Year, obtinut pentru transformarea francizei internationale Raiffeisen Zentralbank(RZB) intr-una dintre cele mai importante banci din Europa de Est.

Dupa achizitionarea de anul trecut a bancii rusesti Impexbank, Raiffeisen a ajuns sa se intinda pana la Vladivostok, in estul indepartat al Rusiei, devenind cel mai mare creditor strain de pe teritoriul rus.

In spatiul ex-sovietic, in centrul si estul Europei, Raiffeisen este a treia ca importanta in sectorul bancar.

Stepic a afirmat ca se asteapta ca expansiunea rapida inregistrata in sectorul creditelor din estul Europei dupa boom-ul economic ce a inceput odata cu criza din Rusia in 1998, sa scada.

"In sapte, opt ani, acesta a fost cel mai mare boom economic pe care l-am experimentat si consider ca sporirea cu 80% pana la 100% la care am fost martori nu este ceva care sa dureze", a declarat acesta.

"Aceasta expansiune rapida in sectorul creditelor era incredibila, chiar si in cadrul unei economii in tranzitie", a adaugat Stepic.

Departamentul de cercetare al Raiffeisen a estimat o crestere a activelor in sectorul bancar din fosta URSS de sub 20% pe an, in perioada 2006-2016, fata de 32% pe an, in perioada 1999-2006.

"Totusi, cresterea robusta va continua", a declarat Stepic.

Raiffeisen a estimat pentru anul 2007 un profit net de cel putin 750 milioane euro, o cifra pe care analistii o considera a fi foarte modesta, acestia estimand un profit net de aproximativ 800 milioane euro.

Stepic a declarat ca intotdeauna si-a depasit propriile estimari iar acest lucru va continua.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri