Moneda unica europeana si-a imbunatatit recordul fata de dolari, apreciindu-se vineri pana la 1,4967 dolari/euro, moneda americana fiind slabita de temerile legate de cresterea economica a Statelor Unite ale Americii.

Euro a atins vineri, pentru un scurt interval, nivelul de 1,4967 dolari/euro, apropiindu-se de pragul psihologic de 1,5 dolari, pe o piata marcata de inchiderea bursei americane in cursul zilei de joi si a celei din Tokio pentru ziua de astazi.

La 0625 GMT, moneda europeana era cotata la 1,4922 dolari.

Dolarul este slabit de scaderea ritmului de crestere a economiei americane, mai ales dupa ce Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a redus estimarile de crestere pentru 2008.

Momentan Fed mizeaza pe un nivel al cresterii economice intre 1,8% si 2,5%. Marea majoritate a traderilor sunt de parere ca Fed va reduce din nou dobanda de politica monetara, pentru a sustine economia, afectata de criza sectorului imobiliar.

Cu ocazia reuniunii din 11 decembrie, dobanda de referinta din SUA ar putea fi redusa la 4,25%, fata de nivelul actual de 4,50%.

Recordurile doborate rapid de catre moneda europeana provoaca noi ingrijorari, mai ales in zona euro. Intr-o interventie rara, cancelarul german Angela Merkel a admis joi ca un euro puternic reprezinta o problema chiar si pentru Germania.

Acest subiect va fi discutat de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy si presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), acesta din urma fiind invitat la Palatul Elysee.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
(P) De ce tranzactionarea pe piata FOREX este o idee smart