China a semnat la inceputul acestei saptamani un contract pentru livrarea a 160 de avioane marca Airbus, majoritatea model A320, contra sumei de 12 miliarde euro, informeaza presa internationala.

China a inaintat o comanda de 110 aeronave Airbus, model A320 si 50 model A330.

Printre cele 50 de modele A330 figureaza comanda a zece avioane, anuntata de compania aeriana China Southern Airlines la sfarsitul lunii octombrie, sub aprobarea autoritatilor chineze si a actionarilor.

Negocierile indelungate au fost incheiate luni, chiar inainte ceremoniei de semnare a acordului, ce va avea loc in decursul zilei la Beijing, in Palatul Poporului, la sfarsitul unei intalniri dintre presedintele Chinez Hu Jintao si omologul sau francez, Nicolas Sarkozy.

Contrar unor zvonuri, China nu a comandat noi aeronave model A380, cel mai mare avion produs de compania Airbus. Pana in prezent, numai compania China Southern a cumparat cinci astfel de avioane.

Presedintele EADS, Louis Gallois, compania mama de care apartine Airbus, face parte din delegatia presedintilor de companii ce-l insotesc pe presedintele francez in cadrul vizitei din China.

Sambata, sindicatele Airbus si-au facut publice nemultumirile in urma declaratiei facute de Gallois, privind o eventuala transferare a productiei in regiunile ce au ca principala moneda dolarul.

In 2006, la a doua vizita in China in functia de presedinte, Jacques Chirac a incheiat de asemenea o comanda de 150 de avioane model A320. Acesta a incheiat atunci si un acord privind construirea unei fabrici de asamblare la 150 km de Beijing.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si