Compania Ping An Insurance Co, numarul doi in sectorul asigurarilor de viata din China, a cumparat o participatie de 4,2% in firma belgiano-olandeza de servicii financiare Fortis, contra sumei de 2,7 miliarde dolari, cea mei recenta dintr-o serie de investitii a firmelor chineze in strainatate.

Afacerea, ce a transformat Ping An in principalul actionarul al Fortis, este cea mai mare achizitie facuta de o companie de asigurari din China in strainatate, venind in urma cumpararii de catre compania chineza a 9% din fondul de administrare al firmelor financiare din Hong Kong, Value Partners Chinese, contra sumei de 154 milioane dolari.

"Ne aflam intr-un punct in care companiile chineze se dezvolta intr-o masura ce le permite sa investeasca pe pietele internationale", a declarat directorul executiv al Alliance Trust Asset Management, Anthony Muh, a carui companie administreaza active asiatice in valoare de aproximativ un miliard de dolari.

"Vom asista cu siguranta la mai multe operatiuni de acest tip", a adaugat acesta.

Investitia a luat prin surprindere mai multi observatori, crescand actiunile Ping An cu pana la 9%.

Conform legislatiei din Beijing, Ping An, in care grupul HSBC Holdings detine o participatie de 17%, poate investi aproximativ 5% din capitalul propriu in strainatate.

"Au folosit fonduri de investitii mai degraba decat propriul capital pentru a face aceasta achizitie", a declarat analistul Credit Suisse, Bill Stacey.

Presedintele Ping An, Louis Cheung, va ocupa un loc in consiliul de conducere al grupului Fortis, ce reprezinta exact tipul de companie de servicii financiare cum vrea Ping An sa devina.

Companiile nu au facut publice alte planuri specifice de cooperare.

In incercarea de a diversifica investitiile, intr-un moment in care pietele bursiere locale incep sa se destabilizeze, firmele financiare chineze si-au indreptat un numar mare de active catre firme din strainatate.

Luna trecuta, cel mai mare grup bancar din China, Industrial and Commercial Bank of China, a anuntat ca va plati 5,6 miliarde dolari pentru 20% din banca sud-africana Standard Bank, aceasta fiind cea mai mare achizitie facuta in strainatate de catre o banca comerciala chineza.

In luna mai 2007, noul fond de investitii chinez, detinut de stat, a cumparat actiuni in valoare de 3 miliarde dolari in fondul american de investitii The Blackstone Group.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri