Compania italiana Enel si grupul francez Electricite de France (EDF) au semnat la sfarsitul saptamanii trecute un acord energetic care va ajuta Italia sa isi asigure alimentarea cu energie si sa aiba acces la evolutiile tehnologice in domeniul nuclear, interzise pe piata interna, scrie Reuters.

Enel va prelua o detinere de 12,5% din actiunile unei statii de energie nucleara de la Flamanville a grupului EDF. Statia, cu o capacitate totala de 1.600 de megawati, va incepe sa functioneze in 2012. Investitiile totale pentru statia de la Flamanville se cifreaza la 3,6 miliarde de euro.

Enel va avea optiunea de a participa la constructia urmatoarelor cinci reactoare cu apa presurizata din Europa, mai arata un comunicat al companiei italiene.

Enel, care a fost proprietarul tuturor statiilor de energie nucleara din Italia pana la interzicerea lor in 1986, va obtine accesul la noua tehnologie si la statii franceze de energie nucleara cu o capacitate de pana la 1.200 megawati in 2012, fata de 600 megawati in 2008.

Italia a interzis energia nucleara ca urmare a unui referendum tinut dupa accidentul de la Cernobil din Ucraina.

Acordul semnat de cele doua companii mai prevede ca Enel sa aiba participatii de 30-40% la niste centrale care sunt construite in Franta de catre EDF, cu o capacitate totala de aproape 1.400 de megawati.

EDF, pe de alta parte, va participa la proiectele companiei Enel din Europa si din regiunea mediteraneana.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania, penultima in Europa la durata conectarii la reteaua electrica
Setari Cookie-uri