Compania Gaz de France ar putea fi indepartata din proiectul de constructie a gazoductului european Nabucco in favoarea companiei germane RWE, arata editia de luni a revistei economice germane Wirtschaft Woche, citata de AFP.

Decizia ar putea fi rezultatul vointei politice a unuia dintre partenerii consortiului, grupul turc Botas, de a indeparta Franta, dar ar putea fi si dorinta presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, care vrea sa sustina mai degraba importurile de gaze naturale din Algeria, potrivit articolului din Wirtschaft Woche, scrie NewsIn.

Proiectul Nabucco prevede constructia unei conducte de gaze naturale cu o lungime de 3.300 km, care sa transporte in Uniunea Europeana gaze din Orientul Mijlociu si din Asia. Conducta urmeaza sa treaca prin Turcia si zona de sud-est a Europei, iar scopul proiectului este de a reduce dependenta europenilor de importurile de gaze naturale din Rusia.

Citeste si:

Cele cinci tari deja asociate - Turcia, Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria - sunt in cautarea unui al saselea partener, ca sa termine pana in 2012 constructia conductei care va porni din regiunea Marii Caspice.

Luarea unei decizii in acest sens, asteptata pentru sfarsitul anului, a fost amanata pentru 2008, potrivit unor declaratii ale unor reprezentanti ai partenerului austriac al consortiului, grupul energetic OMV.
La mijlocul lui noiembrie, un cotidian economic german, Hadelsblatt, care cita un oficial din ministerul turc al energiei, sustinuse de asemenea ca RWE, al doilea jucator de pe piata energetica germana, este preferat companiei franceze Gaz de France.

Adversarii proiectului Nabucco observa ca va fi nevoie de negocieri cu Iranul, pentru a creste rentabilitatea proiectului. Iranul are a doua rezerva de gaze naturale din lume, dar eventualele negocieri cu Teheranul ar fi o problema, mai ales in contextul in care Europa ia in considerare posibilitatea de a sanctiona Iranul pentru programul sau de imbogatire a uraniului, ce ar putea ajuta aceasta tara sa se doteze cu arme nucleare.