Pretul petrolului a crescut in cadrul schimburilor matinale de luni, mentinandu-se insa sub nivelul de 90 de dolari pe baril, piata anticipind o majorare a productiei Organizatiei Tarilor Exporatoare de Petrol (OPEC), cu ocazia reuniunii din 5 decembrie, conform AFP.

Pretul petrolului brut, cu livrare in ianuarie, a crescut cu 84 de centi, la 89,55 dolari pe baril, fata de valoarea de 88,71 dolari pe baril, atinsa la sfarsitul saptamanii trecute.

Barilul de petrol Brent, din Marea Nordului, cu livrare in ianuarie, s-a scumpit cu 88 de centi, la 89,04 dolari.

Petrolul a incheiat saptamana trecuta la un curs cu 10 dolari sub nivelul record atins la New York, valoarea de 88,71 dolari pe baril fiind ultima data inregistrata in octombrie.

Chiar daca la inceputul saptamanii trecute petrolul evolua in jurul nivelului de 99 de dolari, urmatoarele cinci sedinte bursiere au dus la deprecierea acestuia cu zece dolari.

Dupa disiparea factorilor conjucturali, ce favorizau cresterea cursului, piata si-a indreptat atentia catre reuniunea OPEC, ce va avea loc pe 5 decembrie, la Abu Dhabi.

Analistii sunt de parere ca OPEC va decide o majorare a productiei cu 500.000 de barili pe zi.

"Viitoarea decizie a OPEC este in continuare invaluita in incertitudine, insa piata mizeaza pe o majorare a productiei", a declarat un analist al Purvin and Gertz, Victor Shum.

Ultima majorare a productiei OPEC, de 500.000 de barili pe zi, a fost decisa in luna septembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Enel este interesat de proiecte de energie regenerabila in EAU