Grupul petrolier Royal Dutch Shell si fabricantul de motoare de avion Rolls-Royce au fost in 2007 tinta spionajului economic chinez, a afirmat luni cotidianul britanic The Times, citat de AFP.

Conform cotidianului britanic, care nu ofera surse pentru aceste informatii, "piratii informatici chinezi" au reusit sa penetreze reteaua interna a Rolls-Royce, ale carui motoare sunt folosite pentru utilarea unui numar considerabil de avioane civile si militare, insa au fost respinsi inainte de a putea accesa datele mai importante.

Royal Dutch Shell a descoperit, in egala masura, o retea ce recruta salariatii chinezi ai uzinei sale de productie din Houston, Texas, cu scopul de a deveni spioni economici, afirma The Times.

Salariatii au fost contactati printr-un cerc social, apoi invitati sa livreze informatii legate de activitatile grupului petrolier in Africa "pentru binele patriei mama", fiind si amenintati, prin posibile masuri punitive luate imporiva rudelor ramase in China in cazul unui refuz, scrie cotidianul britanic.

Cele doua grupuri au refuzat sa comenteze informatiile publicate de The Times.

Cotidianul precizeaza ca aceste dezvaluiri au loc la putin timp de la lansarea, de catre serviciile de securitate britanice, a unei alerte pentru inaltii responsabili ai principalelor intreprinderi si banci, privind o campanie de spionaj comercial condusa de "organizatii oficiale chineze", conform AFP.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ce masini de lux si-au comandat bogatii vara aceasta