Grupul petrolier austriac OMV, a anuntat ca doreste continuarea negocierilor de preluare cu grupul ungar MOL, insa va cere o intrunire extraordinara a actionarilor, in cazul in care discutiile vor fi neproductive.
OMV, ce detine deja 20% din grupul MOL, a lansat o oferta de preluare in luna septembrie, ce ridica valoarea companiei ungare la 20 miliarde dolari. MOL a respins aceasta oferta.

Grupul OMV a anuntat ca este in continuare interesat de discutii directe cu cei de la MOL.

"Daca OMV nu va putea obtine ce-si doreste prin intermediul dialogului deschis, compania este pregatita sa initieze o intrunire extraordinara a actionarilor (EGM), pentru a putea oferi tuturor actionarilor MOL posibilitatea de a-si exercita drepturile de proprietari ai grupului", a anuntat OMV.

Oferta OMV este viabila daca MOL va renunta la limitarea drepturilor de vot in cadrul consiliului de administratie (momentan un actionar nu poate detine decat 10% din dreptul de vot) si la controlul in mod concertat a circa 40% din grup.

OMV a anuntat de asemenea ca a demarat procedura de chemare in instanta a MOL, in tribunalele din Ungaria, in ceea ce priveste actiunile de tip "golden share" (pachete strategice de actiuni ce favorizeaza statul ungar), detinute de guvernul de la Budapesta.

MOL sustine ca nu au primit o comunicare formala referitoare la actiunea in instanta demarata de OMV privind actiunea de aur pe care guvernul de la Budapesta ar detine-o in cadrul companiei ungare, se arata intr-un comunicat al MOL.

Potrivit comunicatului, MOL a luat cunostinta de anuntul facut marti, 4 decembrie, de catre OMV, privind intentia de preluare nesolicitata demarata de compania austriaca. "MOL nu a primit nicio comunicare formala referitoare la actiunea in instanta pe care OMV declara ca a initiat-o la forurile judecatoresti competente din Ungaria", au spus reprezentantii MOL.

OMV a anuntat, marti, ca a demarat procedura de chemare in instanta a MOL, in tribunalele din Ungaria, in ceea ce priveste actiunile de tip "golden share" (pachete strategice de actiuni ce favorizeaza statul ungar), detinute de guvernul de la Budapesta.

"Anuntul facut de OMV demonstreaza clar ca intentia de preluare a companiei MOL este una ostila, contrar incercarilor repetate ale OMV de a o caracteriza drept una prietenoasa", se mai arata in comunicatul companiei din Ungaria.

Reprezentantii MOL sustin in continuare ca preluarea companiei de catre OMV nu ar aduce o valoare adaugata afacerii. "Estimarile asupra impactului pe care l-ar avea o posibila preluare arata ca o fuziune a celor doua companii ar avea ca efect reducerea profitului operational cu aproximativ 250 milioane de dolari pe an", se mai arata in comunicat.

De asemenea, MOL arata ca este pregatita sa discute cu OMV sau cu alte parti interesate orice initiative menite sa aduca valoare.

"Intr-adevar, MOL a inaintat catre OMV propuneri de proiecte de joint venture, dar acestea au fost refuzate de catre compania austriaca. MOL considera ca interesele actionarilor si ale tuturor celorlalti stakeholderi ai companiei sunt cel mai bine reprezentate in cazul in care MOL continua sa ramana o companie independenta si sa isi urmareasca propria strategie de dezvoltare si crestere a eficientei", au mai precizat reprezentantii grupului din Ungaria.

Grupul petrolier austriac OMV a anuntat, marti, ca doreste continuarea negocierilor de preluare cu grupul ungar MOL, insa va cere o intrunire extraordinara a actionarilor, in cazul in care discutiile vor fi neproductive, informeaza Reuters. OMV, ce detine deja 20% din grupul MOL, a lansat o oferta de preluare in luna septembrie, ce ridica valoarea companiei ungare la 20 miliarde dolari. MOL a respins aceasta oferta.

Grupul OMV a anuntat ca este in continuare interesat de discutii directe cu cei de la MOL. "Daca OMV nu va putea obtine ce-si doreste prin intermediul dialogului deschis, compania este pregatita sa initieze o intrunire extraordinara a actionarilor (EGM), pentru a putea oferi tuturor actionarilor MOL posibilitatea de a-si exercita drepturile de proprietari ai grupului", a anuntat OMV.

Oferta OMV este viabila daca MOL va renunta la limitarea drepturilor de vot in cadrul consiliului de administratie (momentan un actionar nu poate detine decat 10% din dreptul de vot) si la controlul in mod concertat a circa 40% din grup.

Mecanismul de monitorizare financiara din Ungaria, PSZAF, planuieste sa amendeze grupul MOL pentru rascumpararea propriilor actiuni, inceputa in luna iunie 2007, potrivit presei din Ungaria, desi PSZAF a refuzat sa faca comentarii. MOL a cheltuit aproape 2,8 miliarde dolari pentru rascumpararea propriilor actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri