Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, in conformitate cu asteptarile analistilor, sustinand o tendinta de relaxare a politicii monetare a bancilor centrale, in contextul accentuarii problemelor care ameninta cresterea economica, scrie Reuters, citat de NewsIn.
Jucatorii de pe pietele internationale vor urmari cu atentie conferinta de presa pe care o va tine seful BCE, Jean-Claude Trichet, cand va prezenta in detaliu evaluarea bancherilor centrali europeni pentru economia zonei euro si prognozele institutiei cu sediul la Frankfurt pentru cresterea economica si inflatia din 2009.

Economistii estimeaza ca Trichet va face o declaratie radicala cu privire la inflatie si va pune in evidenta angajamentul BCE privitor la controlul cresterii preturilor, in contextul in care rata principala a inflatiei s-a accentuat luna trecuta pana la 3%.

"BCE vrea sa puna capat tuturor discutiilor legate de micsorarea dobanzii cheie si sa pastreze sub control estimarile pentru inflatie, in contextul in care bancherii centrali au fost permanent surprinsi de accelerarea cresterii preturilor", a spus un economist de la banca franceza BNP Paribas, Ken Wattret, citat de Reuters.

"Ceea ce intuiesc eu insa este ca jucatorii de pe piete vor privi printre randurile declaratiilor radicale ale bancherilor centrali europeni si vor trage concluzia ca urmatoarea miscare a BCE va fi de scadere a dobanzii cheie, mai degraba decat de majorare", a adaugat Wattret.

BCE a majorat constant rata dobanzii de politica monetara de la un nivel de 2% din decembrie 2005 pana la actualul nivel de 4%, atins in iunie. Criza de pe pietele internationale de credit, declansata de problemele din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc a obligat insa BCE sa amane mai multe miscari ale dobanzii cheie din timpul verii.

Exista semnale potrivit carora turbulentele de pe pietele financiare vor afecta cresterea economica de pe pietele internationale si mai ales cea din zona euro, ceea ce va forta o reactie a bancilor centrale.

Banca centrala a Marii Britanii a coborat dobanda sa de politica monetara cu 0,25% pana la nivelul de 5,5%, ca urmare a statisticilor negative pentru economia acestei tari.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a sfatuit BCE sa pastreze neschimbata dobanda sa cheie in 2008, intr-un raport publicat joi.

Ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, si-a exprimat saptamana aceasta ingrijorarea in legatura cu aprecierea euro, sustinuta de diminuarea diferentei dintre dobanda cheie din zona euro si cea din SUA, iar un oficial din ministerul italian al economiei, Vicenzo Visco, a spus ca pentru BCE ar fi o adevarata "sinucidere" sa nu coboare dobanda de politica monetara.

Toti cei 72 de economisti chestionati de Reuters saptamana trecuta au estimat ca BCE va mentine joi dobanda de politica monetara la nivelul actual de 4% si au aratat ca se asteapta ca dobanda cheie sa stagneze si in 2008. Pietele financiare nu au reactionat decat foarte putin la decizia de politica monetara a BCE.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri