Brazii de Craciun proveniti din Danemarca, la mare cautare in intreaga lume, si in special in Europa, datorita elegantei si calitatilor unice, se vor gasi rar si la preturi mari de sarbatori, informeaza presa internationala.
Asociatia daneza a producatorilor de brazi de Craciun, exportatorul mondial numarul unu al brazilor Nordmann, cei mai un fel de Rolls Royce in materie de brazi, conform AFP, a prevenit deja ca "in 2007, numarul brazilor va fi mai mic cu 300.000 pana la 400.000 de bucati", potrivit directorului Kaj Oestergaard.

Acest inceput de penurie se datoreaza unuei scaderi a productiei daneze de aproximativ noua pana la zece milioane de conifere, exportate in 25 de tari, in frunte cu Germania, Marea Britania si Franta, pentru suma de 1,3 miliarde coroane daneze (174 milioane euro).

Unul dintre marii furnizori de brazi Nordmann este domeniul Ryegaard Gods, de 1.200 de hectare, ce apartine contelui Johan Scheel.

Domeniul dateaza din secolul XII si este situat la 50 de kilometri est de capitala daneza, Copenhaga. Productia medie anuala pe acest domeniu este de 10.000 de bucati, insa, spune Scheel, din cauza penuriei de anul acesta, nu se va exporta niciun brad Nordmann.

Potrivit responsabilului organizatiei cultivatorilor de brazi, clientii, in mare parte europeni, "nu ezita sa cumpere", amintind de anul in care productia de brazi Nordmann a dus la o scumpire a preturilor cu 10 pana la 25%.

Explicand aceasta penurie, contele Scheel aminteste de "anii de criza din 1998 pana in 2004, atunci cand Europa s-a confruntat cu o supraproductie, in special in Danemarca, lucru ce a dus la un razboi al preturilor, care a afectat toate sectoarele".

"A fost o perioada grea, si am vandut in pierdere, la 60 de coroane (opt euro) un brad Nordmann, pretul rentabil fiind de 100 de coroane. Bradul nu este ca un vin pe care-l poti lasa sa se imbunatateasca in crama. Trebuie taiat la maturitate, nici mai devreme, nici mai tarziu. Sunt necesari zece ani pentru ca un brad sa creasca corespunzator. Tocmai de aceea este usor de inteles penuria de brazi Nordmann si cresterea preturilor la acest tip de arbore", a declarat contele.

Clientii au mers inca din din primul weekend al lunii decembrie pe domeniul contelui, luminat de un brad gigantic, unde au putut opta pentru achizitionarea unor brazi obtinuti biologic, ce costau intre 500 si 600 de coroane. "Nu sunt ai mei. Am incercat sa produc brazi in mod biologic, insa rezultatul a fost dezamagitor. Doar 30% dintre arborii plantati au fost comercializati, atragand putin interes in strainatate", conchide contele Scheel.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri