Reprezentantii Yum! Brands au declarat ca in 2008 vor sa reduca ponderea restaurantelor proprii detinute in SUA, de la 20% din numarul total al restaurantelor sale in prezent, la mai putin de 10%.

In ceea ce priveste brandurile, Yum! intentioneaza refrancizarea acestora, declarand ca se va concentra pe KFC, Long John Silver's si Pizza Hut, dar procesul va depinde de mai multi factori precum conditiile de piata, identificarea de parteneri pentru francize si performanta companiei.Yum! a precizat ca la urmatoarea intalnire cu investitorii va oferi asistenta in orice fel de impact pe care il va avea acest pas asupra preformantelor sale financiare.

Totusi compania crede ca procesul de refrancizare va duce la stagnarea cresterii veniturilor inregistrate in SUA in 2007 si 2008, in timp ce anul viitor cresterea veniturilor va fi cu siguranta afectata si se va diminua cu cel putin patru puncte procentuale.

Citeste si:

Refrancizarea restaurantelor va duce probabil pe termen lung la scaderea vanzarilor inregistrate de Yum! Brands, dar ar trebui sa creasca marjele de profit, datorita onorariilor primite de companie de la francizati, decat prin operarea proprie a restaurantelor.

In Romania sunt prezente atat restaurantele KFC, dar si Pizza Hut. KFC (Kentuky Fried Chicken) opereaza in Romania sub un contract de franciza, iar detinatoarea licentei este compania US Food Network SA. Primul restaurant a fost deschis in aprile 1997 pe bulevardul Magheru din Bucuresti.

Pizza Hut a intrat in Romania in 1994 si opereaza de asemenea sub contract de franciza prin care licenta a fost acordata companiei S.C. American Restaurant System S.A. Lantul este prezent in Bucuresti, Constanta, Iasi, Ramnicu Valcea, Timisoara, Cluj si Bacau.