Compania Lafarge, numarul unu la nivel global in productia de ciment, a declarat ca a fost de acord cu preluarea firmei Orascom Cement pentru suma de 8,8 miliarde euro (12,81 miliarde dolari), crescandu-si astfel castigurile si influenta pe pietele in curs de dezvoltare, anunta Reuters.

Orascom Cement este o divizie a grupului Orascom Construction Industries din Egipt.

In urma preluarii, actionarul principal al Orascom Construction Industries, Nassef Sawiris, va detine o participatie de 11,4% in Lafarge si va avea un loc in consiliul de administratie al companiei franceze.

Lafarge a anuntat luni ca odata cu noua achizitie va prelua si datoria companiei Orascom, de 1,4 miliarde euro.

Compania franceza a precizat ca prin preluarea Orascom Cement va detine o pozitie de top pe piata din Orientul Mijlociu si in zona mediteraneana.

Lafarge a adaugat ca in urma acordului vor rezulta sinergii de peste 150 milioane de euro pe an.

De asemenea, Lafarge si-a sporit tintele financiare ca urmare a achizitiei.

Compania franceza a anuntat ca se asteapta la un castig net pe actiune de peste 15 euro in 2010 si un aflux de capital de peste 3,5 miliarde euro in acelasi an.

Lafarge a anuntat de asemenea ca planuieste pentru urmatorii ani vanzarea de active in valoare de un miliard de euro.

"Preluarea unui grup egiptean de top este o oportunitate decisiva pentru accelerarea strategiei de crestere profitabila a Lafarge pe pietele emergente", a declarat presedintele si directorul executiv al Lafarge, Bruno Lafont.

"Ca rezultat al achizitiei, se estimeaza ca in anul 2010, 65% din EBITDA (profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) sa fie obtinut pe pietele emergente, fata de 45% in 2007",

Se asteapta ca acordul sa fie finalizat la sfarsitul primului trimestru din 2008.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si