China continua sa inregistreze mari excedente bugetare, in noiembrie a acumulat 26,28 miliarde dolari, iar de la inceputul anului a strans suma record de 238,13 miliarde dolari, au anuntat oficialitatile vamale chineze, relateaza presa internationala.
Excedentul comercial anual este in crestere cu 14,7% in luna noiembrie si cu 52,2% in primele 11 luni ale anului, au precizat mai institutiile vamale.

Exporturile au crescut cu 22,8% fata de luna noiembrie 2006, reprezentand 117,76 miliarde dolari, iar importurile au cunoscut o crestere usor mai ridicata, de 25,3%, pana la 91,34 miliarde dolari.

In ultimele 11 luni Uniunea Europena a ramas cel mai important partener al Chinei, cu un volum al schimburilor comerciale ce s-a ridicat la 322,75 miliarde, reprezentat de o crestere de 27,3% fata de perioda similara a anului trecut, iar pe locul doi se regasesc Statele Unite ale Americii, cu un volum al schimburilor comerciale de 276,21%, cu 15,7% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Aceste date sunt publicate in contextul reuniunii dintre China si SUA pe tema comertului ce are loc marti la Beijing, in ajunul deschiderii celei de-a treia sesiuni de comunicari strategice lansata de cele doua tari in 2006 pentru aplanarea diferetelor economice.

Acesta reuniune se va axa in principal pe chestiunea cresterii deficitului comercial al Statelor Unite cu China si pe cea a cotatiei yuanului, considerat subevaluat de tarile occidentale, pentru a sprijini exporturile gigantului asiatic.

In ultimii ani China a inregistrat recorduri de excedent, cel din 2006, de 177,5 miliarde, a fost deja depasit de la sfarsitul lui septembrie. I n octombrie excedentul comercial chinez afisa un nou record lunar, de 27,05 miliarde dolari.

Cu scopul de a atenua dezechilibrele comerciale cu principalii parteneri, autoritatile chineze spun ca vor sa incurajeze importurile, sa franeze exporturile si sa accelereze cererea interna.

Vamile au subliniat de asemenea ca in noiembrie "pentru prima data importurile lunare au depasit 90 miliarde dolari". Pentru analistii de la Goldman Sachs, "ritmul sustinut al cresterii importurilor reflecta vigoarea cererii interioare".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri